Castelul Corvinilor - cel mai frumos castel din Europa

Castelul Corvinilor (cunoscut si drept Castelul Huniazilor) dateaza din secolul al XV-lea, când Iancu de Hunedoara a decis sa transforme o cetate de piatra într-un castel fortificat. Castelul este o constructie impunatoare, cu turnuri, bastioane si un donjon.

castel

Cea mai cunoscuta si povestita legenda legata de castel îi are drept protagonisti pe trei prizonieri turci, carora Iancu de Hunedoara le-ar fi promis libertatea daca sapa o fântâna în curtea castelului. Turcii ar fi reusit, dupa 15 ani de sapaturi, sa dea de apa, însa sotia lui Iancu, caci acesta murise între timp, nu a respectat promisiunea si a ordonat uciderea prizonierilor.

castel corvini
Legenda spune ca acestia au cerut, drept ultima dorinta înainte de moarte, sa scrie o inscriptie pe cheile fântânii, “Apa ai, inima nu”, drept dovada peste timp a încalcarii promisiunii date. În realitate, inscriptia cu caractere arabe poate fi vazuta acum pe unul dintre contrafortii capelei si se traduce astfel: "Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lânga biserica

hunedoara
Cea de-a doua istorisire transmisa din batrâni se refera la corbul cu un inel de aur în cioc ce apare pe blazonul familei Corvinilor. Legenda spune ca Iancu de Hunedoara ar fi fost fiul nelegitim al Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, care i-ar fi daruit mamei baiatului, înainte ca acesta sa se nasca, un inel de aur, pentru a-l recunoaste pe fiul sau atunci când acesta va merge la curtea regala. Pe când Iancu era copil, familia face un popas în timpul unei calatorii si mama lui uita inelul pe stergarul cu merinde. Un corb, atras de stralucirea podoabei, îl fura, însa Iancu îl doboara cu arcul si recupereaza inelul. Ani mai târziu, când ajunge pentru prima data la curtea regelui Sigismund, Iancu povesteste patania cu inelul, iar regele decide ca simbolul familiei sa fie, din acel moment, corbul cu inel de aur în cioc.

corvinilor

Daca doriti sa va bucurati de frumusetea si privelistea pe care o poate oferi minunatul Castel din Hunedoara, si daca doriti sa va îmbogatiti cultural si spiritual, nu ezitati sa-l vizitati!

Pareri despre "Articol: Castelul Corvinilor - cel mai frumos castel din Europa"

Lasati un comentariu

You have to be logged in to post a comment. Log in?

Puteti folosi aceste taguri si atribute HTML HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Captcha