Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Vrei sa iti vinzi singur proprietatea?  Afla la ce riscuri te expui!

Vrei sa iti vinzi singur proprietatea? Afla la ce riscuri te expui!

Intr-o piata dificila, in care putinii clienti sunt constransi de puterea redusa de cumparare, este absolut necesar sa apelezi la ajutorul unui profesionist in domeniul imobiliar. In perioada de boom economic, cand toata lumea alerga dupa „investitii imobiliare”, actul de vanzare si de cumparare era mult mai facil. Dupa sase ani de la atingerea varfului pietei (incepand cu primavara anului 2008), lucrurile stau cu totul diferit.

A vinde pe cont propriu nu mai este o misiune deloc usoara, intr-o piata in care oferta despaseste cu mult cererea. Pe segmentul rezidential au ramas preponderent oamenii obisnuiti, a caror putere redusa de cumparare ii face extrem de vigilenti atat la pret cat si la modul in care proprietarea raspunde nevoilor lor. Astfel, este momentul in care aveti neaparata nevoie de un agent imobiliar. Asta nu inseamna ca, in calitate de vanzator, nu poti incheia o tranzactie pe cont propriu. Este posibil, insa este o solutie mai dificila: mai ales daca te afli la prima ta tranzactie imobiliara si esti nefamiliarizat cu piata imobiliara. In plus, trebuie sa sti ca sunt cateva riscuri la care te expui intr-o asemenea situatie.

Exista sanse sa-ti supraevaluezi proprietatea:

Stabilirea unui pret prea mare pentru imobilele scoase la vanzare este cea mai frecventa greseala facuta de proprietari. Faptul ca vorbim de o problema comuna nu o face mai putin grava. Supraevaluarea locuintelor nu face decat sa adanceasca discrepanta dintre asteptarile in materie de pret ale vanzatorilor si cele ale cumparatorilor. Este foarte important sa intelegi ca atat timp cat cererea si oferta nu ajung la un numitor comun, tu nu vei putea vinde.  Aici intervine agentul imobiliar. Un profesionist in domeniu va sti sa evalueze corect proprietatea pe care vrei sa o vinzi, pentru a o scoate pe piata la un pret rezonabil. In acest fel, tu vei economisi timp si bani.

Oferta ta poate ramane „invizibila” in piata:

Pentru a fi „vizibila” in piata, oferta ta trebuie sa fie prezenta pe canalele potrivite de promovare (asta nu inseamna peste tot!) si sa fie infatisata intr-o maniera cat mai atractiva pentru potentialii clienti. Fara toate aceste lucruri, oferta ta risca sa ramana „ingropata” in maldare de alte anunturi similare. Daca ai indoieli despre ce metoda sa alegi si cum anume sa iti promovezi proprietatea, expertiza unui agent imobiliar iti poate fi de folos.

Iti poti pierde clientul la negocieri:

Presupunand ca ai stabilit un pret cat de cat corect pentru proprietatea pe care incerci sa o vinzi si ai reusit sa atragi si un cumparator serios.Totusi, lucrurile nu se incheie aici. Un alt risc la care te expui atunci cand lucrezi pe cont propriu este reprezentat de sansele mai mari de a „pierde” clientul in timpul negocierilor. Un intermediar detasat, asemeni unui agent imobiliar, poate aplana mult mai bine conflictele dintre vanzator si cumparator.

Vanzarea iti poate da multe batai de cap

Dupa ce inchei cu succes negocierile cu potentialul cumparator, urmeaza parcurgerea corecta a pasilor care tin de incheierea concreta a tranzactiei. Aceasta etapa poate insemna mai multe batai de cap decat credeai, chiar si pentru tine, ca vanzator. Agentul poate lua asupra lui o buna parte din presiunea lucrurilor de facut, avand experienta de a se ocupa indeaproape de detaliile tehnice ale unei tranzactii.

Related Posts

Cum sa ai succes de la prima vanzare

Cum sa ai succes de la prima vanzare

Există o mulțime de sfaturi pentru cei care cumpără o proprietate pentru prima dată, dar ce sfaturi le oferim celor care vând pentru prima …

Read More
Vanzarea unei proprietati primavara

Vanzarea unei proprietati primavara

Există o convingere în industria imobiliara a faptului că primăvara este cea mai bună perioadă pentru vânzarea unei locuințe. Fiecar…

Read More