Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Un proiect de viitor: Casele verzi si eficienta acestora

Un proiect de viitor: Casele verzi si eficienta acestora

O casa “verde” este cu doar 10% mai scumpa fata de una standard, dar consuma cu 80% mai putin

Casele verzi, sau pasive sunt case economice,  concepute in acord cu principiile proiectarii bioclimatice. Conceptul a luat nastere in anii `90, dar a fost implementat cativa ani mai tarziu cand s-au construit primele case pasive.  La ora actuala exista in jur de 30.000 de constructii de acest gen in toata lumea. Majoritatea sunt localizate in tarile germane sau scandinave, dar proiectul tinde capteze interesul mai multor state.

Cel care inceput construirea unor case pasive pentru prima data in Romania este Leonidas Anastasopoulos, originar din Grecia si fondator al companiei imobiliare Alesonor. Complexul verde se numeste Amber Gardens si este situat in zona de nord a Bucurestiului. Acesta este un complex rezidential diferit fata de ce exista deja pe piata. Este un proiect ambitios care propune o viziune noua pe piata constructiilor din Romania. Leonidas a povestit ca a intentionat sa construiasca o casa care nu este doar confortabila, ci si eficienta energetic. La baza cautarilor sale a stat convingerea sa ca „adevaratul lux este verde”. (sursa: forbes.ro)      

O casa pasiva intruneste o serie de principii care stau la baza unui consum scazut de energie:

  • O cat mai buna izolatie cu un minim de punti termice sau deloc;
  • Aport de caldura din energie solara si surse de caldura interne;
  • Un nivel excelent de etanseitate;
  • O buna calitate a aerului interior, furnizat de un sistem de ventilatie mecanica cu recuperare de caldura.    

Casele verzi sunt dotate in varianta standard cu pompe de caldura, panouri solare (pentru apa calda menajera si incalzire), sistem de incalzire in pardoseala, sistem de ventilatie cu recuperarea caldurii si instalatii pentru filtrarea particulelor din aerul interior. Optional, pot fi montate panouri fotovoltaice pe terasa cladirilor. De asemenea, instalatia de climatizare a casei poate fi controlata de la distanta, prin internet, utilizand o aplicatie speciala pentru case inteligente.  (sursa: ambergardens.ro)

Cat economisim?

Compania imobiliara Alesonor, care s-a ocupat de construirea caselor verzi in Romania, vine cu un bilant aproximativ al economiilor pe care le putem face de-a lungul anilor locuind intr-o casa verde:  intr-un an putem economisi in jur de 2000 de euro, in 5 ani aproximativ 10.000, iar in 20 de ani se poate vorbi de economii in valoare de 34.000 euro.

Ansamblul rezidential Amber Gardens se califica pentru ipoteca verde, un program de creditare lansat de catre Romania Green Building Council si prin  intermediul caruia clientii pot accesa imprumuturi de la bancile participante, la costuri mai reduse pentru locuintele din complex. (sursa: dezvoltatorimobiliar.ro)     


12

Related Posts

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Din seria cartierelor aflate în topul preferințelor studenților, dar nu numai, își face loc și cartierul Gruia. Noi am vorbit și desp…

Read More
Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Dacă te-ai hotărât să te muți la Cluj sau doar să îți schimbi locuința, noi îți spunem care sunt cele mai ”preferate&r…

Read More