Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
 Traditii de Paste: Ouale Incondeiate

Traditii de Paste: Ouale Incondeiate

potcovitul-oualelor-10Conform traditiei populare romanesti, ouale de Paste reprezinta un simbol al purificarii si al regenerarii. De-a lungul timpului, metoda de decorare a oualor pentru sarbatorile Pascale s-a schimbat, s-a imbunatatit si infrumusetat. Astazi o sa va prezentam traditia straveche de a incondeia ouale de Paste. Acest obicei de origine precrestina este practicat indeosebi in Europa Centrala si Estica. Ouale incondeiate reprezinta renasterea naturii precum si sosirea primaverii.

Incondeierea oualor este practicata exclusiv de femei, cu o saptamana inainte deSarbatorile Pascale, de obicei in „joia verde” si in„vinerea seaca”, darorita credinteica acestea nu se strica. Motivele ornamentatiei oualelor incondeiate se diferentiaza in functie de localitate sau zona ce se prezinta in mai multe variante.oua incondeiate


In prezent sunt folosite mai multe culori la incondeierea oualor, fiecare din ele avand un anume simbol si anume: albul este simbol al puritatii, rosul semnifica viata, negru reprezinta fertilitatea, galbenul reprezinta aurul si soarele in timp ce albastrul este culoarea cerului si a apei. Liniile pictate pe oua sunt simbol al longetivitatii si al eternitatii. In anii trecuti, ouale se vopseau in culori vegetale, insa astazi se utilizeaza mai des cele sintetice, gasite cu usurinta la orice magazin sau supermarket din oras.

Culorile vegetale sunt preparate dupa retete stravechi; acestea au la baza o mare varietate de procedee si tehnici. Spre exemplu, culoarea rosie se obtine din coaja de mar dulce, frunze si flori de mar dulce, flori de sovarf sau coaja de maces. In acelasi timp, albastrul se obtine din flori de viorele, galben se obtine din coji de ceapa, coaja de lemn paduret, coaja de lemnul cainelui, verdele poate fi obtinut din frunze de nuc, floarea-soarelui, negru se obtine din coaja verde a nucilor si asa mai departe. Totusi, foarte putine gospodine mai practica astazi astfel de tehnici, cele mai multe cumparand vopsele chimice din comert.

Ce inseamna incondeiatul oualor?

downloadTehnica incondeierii urmeaza niste pasi extrem de bine stabiliti, dupa cum urmeaza. In prima faza, se spala cu grija coaja si se sterge cu otet (degresarea fiind necesara pentru prinderea uniforma a vopselei); se fierb la foc domol asezate culcat in apa vasului si apoi se introduc in baia de vopsea. Cele mai frumoase oua de Paste sunt ouale inchistrite,numite impropriu oua incondeiate.Tehnica utilizata este aceea a pastrarii culorii de fond si consta in trasarea pe ou a unor desene, cu ajutorul cerii de albine topita, si scufundarea succesiva in bai de culoare (galbena, rosie si neagra).

Unealta folosita se numeste chisita si este un betisor de lemn ce are fixata la unul din capete o palnie minuscula confectionata din alama, prin care este petrecut un fir de par de porc. La sfarsit, dupa scriere si imbaiere, oul se incalzeste putin si, cu ajutorul unei carpe, de asemenea usor incalzita, se indeparteaza straturile de ceara, punandu-se in evidenta desenul. Daca dorim ca oul sa fie multicolor atunci se cufunda succesiv in culori din ce in ce mai inchise, dupa ce s-au scris motivele cu ceara, tot succesiv. Pentru a indeparta ooceara, se pune oul aproape de o sursa de caldura si se sterge cu o pinza, apoi se unge cu ulei sau grasime pentru a-i da stralucire.

Incondeiatul oualor in diverse zone ale Romaniei

In Muntenia si Oltenia, motivele ornamentale sunt naturaliste, dar cu mai putine culori. In judetul Olt se remarca centrul de la Obaga unde aceasta ideletnicire populara a fost adusa la nivel de arta. In Transilvania si Banat se distinge incondeierea printr-o mare varietate de modele si culori, iar Tara Barsei este renumita pentru desenul si compozitia ornamentala si cromatica de o mare finete. Oamenii au simtit nevoia de a decora, prin diferite metode oul (cu ceara colorata, cu vopsele, cu margele, etc).

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More