Totul despre Bujorul Chinezesc

Cum plantam bujorii?
Bujorii se planteaza toamna. Tot ce trebuie sa faci este sa sapi o groapa nu prea adanca, sa rasfiri radacinileplantei si sa le pui pe aceastea in groapa. Fii atent la muguri, acestia ar trebui sa nu se afle la o adancime mai mare de 5 cm sub pamant, altfel vei avea probleme cu inflorirea bujorilor. Pentru bujorii patati, expertii in ale gradinaritului ne sfatuiesc sa efectuam plantarea primavara devreme.
Ingrijirea bujorilor
Sprijina bujorii cu tarusi sau inele asa cum se face si in cazul rosiilor. Florile lor mari devin grele, in mod special dupa o ploaie. Taierea si aranjarea frunzisurilor toamna ajuta la prevenirea instalarii putregaiului cenusiu. Alte boli pot cauza o decadere treptata a bujorilor. Daca observi vreun specimen ofilit in timp ce ceilalti bujori din jur sunt sanatosi, inlatura si distruge acea planta, inainte de a le afecta si pe celelalte. Bujorii prefera soarele. O exceptie de la aceasta regula sunt zonele unde, datorita soarelui si a caldurii puternice, au nevoie de umbra partiala.
Ai grija la daunatori!
Putregaiul cenusiu si alte boli pot afecta bujorii. In plus fata de sfaturile oferite mai jos fii atent ca bujorii grupati in gradina sa nu devina prea desi. Aglomerarea reduce circulatia aerului ceea ce favorizeaza bolile. Daca ai aceasta problema fa-ti un obicei din a tunde frunzisurile astfel incat niciun bujor sa nu-l atinga pe celalalt. Binenteles, ca si masura preventiva este indicat sa plantezi bujorii la distanta suficienta (intre 8 si 10 cm).
Cum utilizam bujorii?
Uneori, bujorii sunt plantati individual sau alaturi de alte plante. In acest ultim caz, datorita dimensiunii lor mari la maturitate, ai grija sa plantezi bujorii in spatele celorlalte plante. De asemenea, bujorii se mai pot planta si in grupuri, unii langa altii, pentru a forma un rand. Din nou, marimea lor este de asa natura incat, daca sunt folositi pentru a forma margini din plante perene pot forma un adevarat gard viu la fel ca buxusul intr-un design peisagistic traditional.
Curiozitati despre aceste flori minunate!
Deseori cand vedem poze cu florile lor mari si frumoase in carti, presupunem ca sunt din zonele tropicale. Din fericire, Mama Natura a facut o exceptie cu bujorii. Desi traiesc in zone temperate, chiar in zone unde iarna este mai grea, frumusetea lor nu este mai prejos ca a florilor tropicale.
Daca este posibil incearca sa cresti bujori langa intrarile casei, unde parfumul lor poate fi cel mai bine savurat. Chiar daca perioada lor de inflorire este scurta, si frunzisurile bujorilor sunt suficient de atractive pentru a merita plantarea intr-un colt aproape de scarile de la intrare. Bujorii cu flori duble sunt cele mai parfumate. Pentru a extinde sezonul de inflorire incearca sa faci o selectie a varietatilor. Astfel, selecteaza cateva care infloresc devreme, unele care infloresc tarziu si altele care infloresc candva intre aceste doua etape. Ca si cum frumusetea uimitoare si parfumul imbatator nu ar fi indeajuns, bujorii au o viata lunga. Fata de alte plante perene, acestia nu trebuie divizati in mod regulat. De fapt, le place mai mult sa fie lasati in pace.