Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Totul despre Bujorul Chinezesc

Totul despre Bujorul Chinezesc

7f99e3b8e05fe20b2843de1ead19ecacBujorii fac parte din clasa Paeonia, care cuprinde nenumarate specii, subspecii si varietati. Una dintre speciile cele mai cultivate este Paeonia lactiflora, acarei denumire populara este “bujorul chinezesc”.Acestia sunt plante erbacee perene; au un frunzis verde, atractiv, care ajunge pana la 5-8cm inaltime cu o raspandire similara pe latime. Totusi, popularitatea lor este datorata florilor lor absolut splendide. Cei maifrumosi sunt masivii bujori dubli; acestia au un parfum patrunzator si de obicei au flori de culoare rosie, alba sau roz. Bujorii infloresc la sfarsitul primaverii – inceputul verii; daca ii alegi si tu pentru gradina casei tale, vei intelege despre ce vorbim. 

Cum plantam bujorii?

Bujorii se planteaza toamna. Tot ce trebuie sa faci este sa sapi o groapa nu prea adanca, sa rasfiri radacinileplantei si sa le pui pe aceastea in groapa. Fii atent la muguri, acestia ar trebui sa nu se afle la o adancime mai mare de 5 cm sub pamant, altfel vei avea probleme cu inflorirea bujorilor. Pentru bujorii patati, expertii in ale gradinaritului ne sfatuiesc sa efectuam plantarea primavara devreme.

Ingrijirea bujorilord7cd2dca57ec507c3793c3e8419dd64e

Sprijina bujorii cu tarusi sau inele asa cum se face si in cazul rosiilor. Florile lor mari devin grele, in mod special dupa o ploaie. Taierea si aranjarea frunzisurilor toamna ajuta la prevenirea instalarii putregaiului cenusiu. Alte boli pot cauza o decadere treptata a bujorilor. Daca observi vreun specimen ofilit in timp ce ceilalti bujori din jur sunt sanatosi, inlatura si distruge acea planta, inainte de a le afecta si pe celelalte. Bujorii prefera soarele. O exceptie de la aceasta regula sunt zonele unde, datorita soarelui si a caldurii puternice, au nevoie de umbra partiala.

Ai grija la daunatori!

Putregaiul cenusiu si alte boli pot afecta bujorii. In plus fata de sfaturile oferite mai jos fii atent ca bujorii grupati in gradina sa nu devina prea desi. Aglomerarea reduce circulatia aerului ceea ce favorizeaza bolile. Daca ai aceasta problema fa-ti un obicei din a tunde frunzisurile astfel incat niciun bujor sa nu-l atinga pe celalalt. Binenteles, ca si masura preventiva este indicat sa plantezi bujorii la distanta suficienta (intre 8 si 10 cm).

Cum utilizam bujorii?

Uneori, bujorii sunt plantati individual sau alaturi de alte plante. In acest ultim caz, datorita dimensiunii lor mari la maturitate, ai grija sa plantezi bujorii in spatele celorlalte plante. De asemenea, bujorii se mai pot planta si in grupuri, unii langa altii, pentru a forma un rand. Din nou, marimea lor este de asa natura incat, daca sunt folositi pentru a forma margini din plante perene pot forma un adevarat gard viu la fel ca buxusul intr-un design peisagistic traditional.

Curiozitati despre aceste flori minunate!

Deseori cand vedem poze cu florile lor mari si frumoase in carti, presupunem ca sunt din zonele tropicale. Din fericire, Mama Natura a facut o be257d3be51a9c1cefb3176c74a22915exceptie cu bujorii. Desi traiesc in zone temperate, chiar in zone unde iarna este mai grea, frumusetea lor nu este mai prejos ca a florilor tropicale.

Daca este posibil incearca sa cresti bujori langa intrarile casei, unde parfumul lor poate fi cel mai bine savurat. Chiar daca perioada lor de inflorire este scurta, si frunzisurile bujorilor sunt suficient de atractive pentru a merita plantarea intr-un colt aproape de scarile de la intrare. Bujorii cu flori duble sunt cele mai parfumate. Pentru a extinde sezonul de inflorire incearca sa faci o selectie a varietatilor. Astfel, selecteaza cateva care infloresc devreme, unele care infloresc tarziu si altele care infloresc candva intre aceste doua etape. Ca si cum frumusetea uimitoare si parfumul imbatator nu ar fi indeajuns, bujorii au o viata lunga. Fata de alte plante perene, acestia nu trebuie divizati in mod regulat. De fapt, le place mai mult sa fie lasati in pace.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More