Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Top 10 - Strazi unice in lume

Top 10 - Strazi unice in lume

În România exista drumuri unice în lume – este incontestabil. Dintre exemplele pozitive, face parte si Strada Sforii, cea mai îngusta din Europa de Est. Straduta din Brasov are 111 cm latime, în cel mai îngust punct, dar exista un drum cu o latime minima de 31 cm.

Cea mai larga strada – Buenos Aires, Argentina

Pe 9 iulie 1816, Argentina si-a proclamat independenta. În cinstea acestui eveniment, principalul bulevard din capitala Buenos Aires a fost botezat „Avenida 9 de Julio”. Cu o lungime de circa un kilometru, impresionantul bulevard are nu mai putin de sapte benzi pe sens, spatiu verde, dupa care mai urmeaza înca doua benzi pe sens: în total, 110 metri, astfel ca traversarea sa de catre pietoni dureaza câteva minute. Planuita în anul 1888, strada a fost data în folosinta în 1960 si a fost finisata, cu tot cu benzile adiacente, abia în anii ’80.

Cea mai îngusta strada – Reutlingen, Germania

The quarter of Reutlingen in Winterthur.

Image via Wikipedia

Orasul german Reutlingen are privilegiul de a avea cea mai îngusta straduta din lume. Spreuerhofstraße sau, dupa cum îi este denumirea oficiala, Strada Oraseneasca Numarul 77 are o latime minima de 31 cm, iar în cel mai lat punct ajunge la 50 cm. Strada dateaza din anul 1727, când întreaga zona a fost reconstruita dupa un incendiu de proportii ce a cuprins tot orasul.

Cea mai curbata strada -  San Francisco, Statele Unite ale Americii

Cel mai întortocheat drum din lume este în San Francisco, zona care gazduieste si cele mai costisitoare case din oras. Strada Lombard este cu sens unic pe Dealul Rus, unde pe o portiune de 400 metri sunt opt curbe, astfel ca viteza maxima admisa este de 8 km/h. Aceasta solutie de asfaltare a fost aleasa în anii ’20, deoarece înclinatia de 27% a drumului nu permitea circulatia automobilelor de la acea vreme.

Cea mai complicata intersectie rutiera – Judge Harry Pregerson, Los Angeles

Intersectia supraetajata complexa se afla în Statele Unite ale Americii si a fost inaugurata în 1993. Permite circulatia dinspre si catre toate directiile, fiind alcatuita dintr-o retea complicata de drumuri si poduri, cu rolul de a fluidiza traficul de pe autostrazile interstatale. Mai mult de atât, exista si un tronson cu accesul restrictionat, folosit doar în situatii speciale, de catre vehiculele cu gabarit depasit.

Cea mai scurta strada – Wick, Scotia

Numele micului orasel Wick, din Scotia, apare în Cartea Recordurilor multumita strazii Ebeneze, cu o lungime de numai 2,06 metri. Aceasta adresa este a localului No.1 Bistro, parte a hotelului Mackays, ridicat în 1883. Desi strada exista, oficial, din 1887, abia în anul 2006 a intrat în Cartea Recordurilor, deoarece pâna în acel an nu figura ca adresa postala.

Cea mai lunga strada – Ontario, Canada

Cartea Recordurilor a desemnat Strada Yonge, din Ontario, ca fiind cea mai lunga strada din lume. Cu o lungime de 1.896 kilometri, artera uneste malurile lacului Ontario cu cele ale lacului Simcoe. Constructia acesteaia a început în 1794 si s-a terminat în 1827, fiind considerat în mod oficial „Eveniment National de Importanta Istorica”.

Cel mai complicat sens giratoriu – Swindon, Marea Britanie

Presa britanica l-a denumit „cel mai înspaimântator nod rutier”, desi numele sau este Magic Roundabout (Sensul Giratoriu Magic). Construit în 1972, este format din cinci sensuri giratorii, aranjate circular. Localnicii se declara extrem de multumiti de eficienta acestui format, iar siguranta rutiera atinge cote maxime în acest punct, deoarece toti soferii circula cu viteza mica, de frica unui eventual accident.

Cea mai înclinata strada – Strada Baldwin, Noua Zeelanda

Baldwin Street, Dunedin

Image by thedailyenglishshow via Flickr

Al doilea mare oras din Noua Zeelanda, Dunedin, gazduieste cea mai abrupta strada din lume, cu o înclinatie de 35%. Adica pentru fiecare 2,86 metri avansati orizontal, drumul se ridica cu un metru. Cu o lungime de circa 350 metri, strada Baldwin este asfaltata numai în portiunile mai joase, unde prezinta o înclinatie moderata. Deoarece smoa

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More