Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Teatrul plutitor din Gheorgheni

Teatrul plutitor din Gheorgheni

In decursul lunii mai, clujenii vor putea admira primul teatru plutitor al orasului, sustinut de aproximativ 200.000 de PET-uri si parte a proiectului `Scena Verde`. Teatrul se construieste pe lacul de langa Iulius Mall iar scena flotanta nu va avea doar un design interesant dar va si un punct de reper pentru sustinatorii miscarilor ecologiste. Aceasta initiativa a aparut din partea Societatii Culturale Filarmonia si Asociatiei Studentilor Arhitecti din Cluj iar implementarea ei a urmat trei etape: Concursul national de arhitectura (incheiat in data de 15 noiembrie 2014), Campania ecologica de colectare a recipientelor de tip PET (decembrie 2014 - aprilie 2015) si constructia efectiva a scenei, aflata in prima desfasurare.

Finalistii concursului au fost tinerii Carmen si Ioana Mladin si Ionut Patrascu iar proiectele lor au creat imaginea unui pavilion in aer liber, format din 200 de celule acustice, cu forma unica. Conceptul de design a fost realizat folosindu-se modelul Voronoi, intalnit si in natura. Unde credeti? Pai, spre exemplu, modelul petelor de pe blana girafei urmeaza acest algoritm Voronoi.

Structura celulelor va urmari obtinerea a unei performante acustice cat mai bune chiar daca forma sferica imaginata initial a fost modificata in urma transpunerii in realitate. Arhitectul Andrei Nejur, coordonator al echipei de studenti care lucreaza la proiect explica: “Solutia propusa de fete ne-a placut de la inceput. Avea acea forma foarte interesanta si un concept seducator, de “coaja acustica”. Din pacate, acest concept a ramas in plan secund din motive tehnice. Solutia la care s-a ajuns e o rafinare a celei propusa de fete, pentru a putea sa obtinem o forma pe care sa o putem controla. De fiecare data in interiorul algoritmului trebuie aduse elemente din lumea reala – trebuie sa ne gandim la balamele, la surubelnite…” (sursa: www. actualdecluj.ro ).

Ideea unei constructii din PET-uri a mai fost implementata in Romania anul trecut de catre Asociatia EcoStuff Romania din Timisoara. In urma initiativei lor a fost realizat un pod peste Bega format din peste 100.000 PET-uri. S-a dorit si intrarea in Cartea Recordurilor cu acesta dar, din pacate, raspunsul a fost unul negativ. Totusi, pentru aproximativ o luna, timisorenii au avut ocazia de a circula pe acesta si de a participa la diverse evenimente tinute in acea locatie. (sursa: www.tion.ro)

Cartierul Gheorgheni se dezvolta foarte repede iar teatrul plutitor va adaposti evenimente culturale si diverse, concurand astfel cu Piata Unirii , deja consacrata ca fiind locul unde au loc toate concertele de anvergura, targurile tematice si alte festivaluri importante.  Inaugurarea lui va avea insa loc fara probleme doar daca unii cetateni vor renunta a mai fura din PET-urile donate de catre clujeni si colectate in cele 18 tarcuri amenajate prin oras. Asteptam cu nerabdare inaugurarea pavilionului plutitor si speram sa fie un reper proeminent al Clujului  Capitala Europeana a Tineretului 2015 si Capitala Culturala Europeana 2021, precum se si doreste.

12

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More