Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Studentii clujeni in chirie

Studentii clujeni in chirie

Anual, Clujul adaposteste aproximativ 80.000 de studenti din care doar in jur de 10.000 beneficiaza de cazare in caminele universitare. Ceilalti 70.000 au ca optiuni inchirierea unui apartament, cazarea in camine private, gazda si `imprumutarea` pe termen lung a unei canapele in locuinta unor prieteni sau cunostinte de familie ori rude.

Din toate aceste optiuni, cea mai comoda este inchirierea unui apartament, oferind spatiu si intimitate. Caminele private au preturi destul de ridicate in comparatie cu cele universitare si ofera posibilitatea locuirii cu inca cel putin o persoana in aceeiasi camera. Iar gazda implica riscul de a intalni persoane cu care nu esti pe aceiasi lungime de unda, ca sa zicem asa. In chirie, in schimb te poti bucura linistit de propria camera, de o bucatarie utilata si de o baie curata (studentii care locuiesc sau au locuit in camine stiu cel mai bine cat de importante pot deveni o bucatarie dotata si o baie curata). Evident insa, inchirierea presupune si costuri mai mari. Clujul este cel de-al doilea cel mai scump oras din Romania, dupa Bucuresti, atunci cand este vorba de chirii. Deci de la cat pornesc preturile de inchiriere a unui apartament din Cluj-Napoca?

In primul rand trebuie mentionat ca preturile chiriilor difera in functie de locatie - apartamentele din centru sau din cartierele mai populare sunt mai scumpe fata de cele din cartierele mai periferice-, in functie de numarul de camere si compartimentare si in functie de confortul si dotarile (centrala proprie, , electrocasnice, loc de parcare etc.) de care dispune un apartament. Astfel, in zona centrala si semicentrala, preturile de inchiriere pentru un apartament cu 1 camera/garsoniera incep cu 200-220 EUR iar in zonele mai indepartate, incep cu 180 EUR. In cartiere precum Baciu sau Floresti se pot gasi garsoniere cu un pret de inchiriere si de 150 EUR. Apartamentele de 2 camere din zonele centrale se inchiriaza cu preturi de la 280-300 EUR iar cele din anumite zone din Gheorgheni, Manastur, Iris, Grigorescu se inchiriaza cu preturi incepand cu 250 EUR. Valoarea minima a chiriilor pentru apartamentele cu 3-4 camere centrale este cuprinsa intre 450 EUR si 500 EUR (pentru 3 camere) iar pentru cele situate in cartierele putin mai indepartate, preturile incep cu 330-350 EUR pana in 400 EUR.

O problema cu care se confrunta studentii in momentul de fata este faptul ca Rectoratul Universitatii Babes-Bolyai a decis inchiderea caminelor de vara in acest an, decizie care a atras foarte multe critici. Solutia propusa si anume cazarea intr-un camin al Universitatii Tehnice si intr-un camin din Campusul Hasdeu este nesatisfacatoare pentru studenti deoarece numarul de locuri este foarte restrans, pretul unui pat in caminul pus la dispozitie de UTC-N este destul de ridicat luand in considerare numarul de 4 persoane cazate intr-o singura camera iar nu in ultimul rand, studentii angajati nu au sansa de a se caza in caminul UBB.

Astfel, cei care au decis sa ramana in Cluj si in perioada verii sunt pusi in situatia de a-si inchiria un apartament. Si nu doar ei, deoarece si studentii care pleaca acasa in aceasta perioada se gandesc sa isi caute chirii din timp pentru a evita `nebunia` chiriilor din lunile septembrie - octombrie. Pentru cei care se afla in situatia de isi cauta o chirie, oferim cateva sfaturi practice.

  • Stabiliti-va un buget realist, luand in considerare atat chiria lunara, garantia de inceput, cheltuielile de intretinere cat si micile investitii pe care trebuie sa le faceti in produse de curatenie si altele.
  • Alegeti cu grija locatia! Locatiile centrale sau aproape de centru implica preturi mai mari dar trebuie sa luati in considerare si unde se situeaza locul de munca, facultatea, unde va petreceti timpul liber in mod obisnuit etc.
  • Informati-va asupra cheltuielilor de bloc si a celor legate de utilitati, intreband proprietarul, persoane care au locuit in aceeiasi zona, consultand avizierul etc.
  • Negociati pretul chiriei.
  • Incheiati un contract de inchiriere insotit de un proces verbal de predare-primire si de o nota de inventar, prin care starea apartamentului si a mobilierului este prezentata cu fidelitate.

In final, speram ca veti gasi utile informatiile prezentate in acest articol si va amintim ca echipa consilierilor imobiliari Edil va sta la dispozitie pentru a va ajuta in alegerea unui apartament cat mai aproape de necesitatile dumneavoastra.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More