Stilul minimalist: simplu si rafinat
Simplitate si rafinament – acestea sunt principiile stilului minimalist. Acesta este de fapt un stil de viata, un mod prin care oamenii aleg sa îsi amenajeze locuinta cât mai simplu si cât mai eficient, renuntând la piese de mobilier ce sunt inutile si ocupa prea mult spatiu. Cei ce adopta acest stil aleg asadar sa îsi stabileasca nu numai o armonie si un echilibru corespunzator în viata si rutina lor de zi cu zi, dar si un echilibru în casa lor, un echilibru ce se rezuma la alegerea unor piese de mobilier simple si totodata elegante.
Si totusi, cum facem distinctia între minimalism si alte stiluri de design interior? Minimalismul se evidentiaza prin alegerea de culori si tonuri neutre, reci. În cele mai multe cazuri, proprietarii aleg ca peretii caselor sa fie albi, rar alegând o alta culoare. Simplitatea liniei mobilierului predomina. Decoratiunile pline de culori si cat mai extravagante lipsesc, fiind înlocuite de forme rectangulare, mari ce atrag atentia cu mare usurinta.
În ceea ce priveste culorile, cele care predomina sunt bineînteles cele neutre si monocrome, precum gri, alb, negru ori bej. Unii aleg totusi sa ofere o pata de culoare locuintei, minimalistii alegând de obicei sa vopseasca un singur perete din camera respectiva. Astfel, toata atentia va cadea strict asupra acelui perete, formându-se dealtfel si o armonie între piesele de mobilier de culori reci si peretele viu colorat.
Lumina joaca un rol extrem de important. Si de ce oare joaca un rol atât de important? Deoarece asa ia nastere stilul minimalist, prin îmbinarea culorilor si felul în care sunt luminate obiectele din camerele respective. Cu ajutorul luminii, mobilierul si piesele decorative vor arata ca si cum acestea parca ar fi dizolvate în spatiu. Oricum ar fi redata lumina (direct, indirect ori difuz), aceasta confera o stare de liniste si relaxare.
În conceptia minimalistica, ferestrele trebuie sa fie cât mai mari. În niciun caz nu vor avea un rol decorativ, ci vor avea strict rolul de luminare în totalitate a casei. Pentru a nu parea totusi atât de simple si monotone, iubitorii stilului minimalist aleg sa le acopere cu paneluri textile. Pentru cei ce au o nota de rafinament si eleganta în plus, jaluzelele-franjuri vor fi alegerea perfecta.
Alegerea mobilierului a fost gândita în asa fel încât ideea de îngramadire si aglomerare sa dispara. Stilul minimalist se rezuma la piese de mobilier cât mai joase, cât mai simple, cât mai eficiente, menite sa ofere doar strictul necesar proprietarului. Rafturile simple iau locul bibliotecilor masive ce ocupa prea mult spatiu, spatiile zidite în pereti iau locul dulapurilor pentru a evita aglomerarea inutila si favoriza spatialitatea.
Elementele decorative sunt aproape absente într-o casa minimalista. Ce înseamna pâna la urma minimalismul? Cât mai simplu si cât mai spatios. Aceasta este si regula de baza in ceea ce priveste decorarea unei locuinte. Cu cât alegi mai putine elemente decorative, cu atât mai bine. Surplusul de decoratiuni va produce o stare haotica, ca si cum lucrurile s-ar afla într-o totala dezordine, eliminând întru totul ideea de simplitate ce ar trebui redata.
Stilul minimalist nu înseamna doar simplitate si numar de piese de mobilier redus. Stilul minimalist este si o stare de spirit, un stil de viata. Odata ce vei aborda acest stil, vei simti cu adevarat avantajele acestuia.