Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Spune-mi ce iti permiti ca sa iti spun ce casa iti poti cumpara!

Spune-mi ce iti permiti ca sa iti spun ce casa iti poti cumpara!

Opteaza pentru un credit mai mic decat nivelul maxim permis de catre bancireal-estate-investments

Daca si tu te gandesti sa iti cumperi o locuinta, una dintre primele intrebari la care ar trebui sa cauti raspuns este „Ce fel de casa imi permit?”, mai mult decat „Ce fel de casa imi doresc?”. Pentru aceasta, te poti folosi de nivelul de finantare primit la o solicitare de credit, ca si reper. In functie de nivelul tau actual de venit, poti alege un credit ipotecar in euro sau Prima Casa. Trebuie mentionat totusi ca specialistii recomanda ca nivelul ratei pentru casa sa nu depaseasca un sfert din venitul tau lunar, asta desi bancile permit de regula un grad de indatorare de peste 50 %.

 Cu 1.500 de lei pe luna iti poti lua Prima Casa

Potrivit analizelor de piata, gradul maxim de indatorare permis de catre bancile participante la programul Prima Casa variaza in functie de client, intre 42% si 75%. Astfel, cu un venit lunar de 1.500 de lei pe luna, o familie formata din doua persoane, care nu mai are nicio alta datorie, poate lua un credit echivalent a circa 25.000 de euro. Daca luam in considerare si avansul de 5 %, rezulta ca aceasta suma va permitecumpararea unei locuinte cu o valoare de aproximativ 26.500 euro. In acelasi timp, cu un venit de 2.000 de lei pe luna, aceeasi familie ar primi de la banca un imprumut de aproape 37.500 de euro. Acesta ar trebui e sa fie suficient pentru o casa de 39.400 de euro.

Venituri mai mari, oportunitati mai bune

Cu 2.500 de lei pe luna, un aplicant la programul Prima Casa poate lua un credit de aproape 50.000 de euro. Cu o asemenea suma, beneficiarul poate opta pentru o locuinta care sa coste maximum 52.500 de euro, dar numai daca dispune de avansul minim necesar. Cei care opteaza pentru un credit co-garantat de catre stat si in acelasi timp au un venit familial de minimum 3.000 de lei pe luna pot primi de la banca o suma suficienta pentru a isi cumpara un imobil noi, la un pret de maxim 65.000(din care finantarea este de 61.750 si avansul necesar de 3.250 de euro).

La creditele ipotecare in euro, gradul de indatorare este mai mic

Cat despre creditele impotecare standard, in euro, gradul de indatorare care este permis de institutiile bancare este putin mai mic decat la Prima Casa (66%). Desigur, aceasta difera in functe de banca dar si de specificul fiecarui client in parte. In acest caz, cu 1.500 de lei pe luna un client poate accesa un imprumut de aproximativ 18.500 de eurp.Luand in calcul un avans de 25% , concluzionam ca in baza acestei sume, o familie de doua persoane poate cumpara o casa in valoare de aproximativ 25.000 de euro. Cei ale caror salarii depasesc 2.000 de lei pe luna ar putea primi o finantare de aproape 28.000 de euro, asta insemnand ca si-ar putea cumpara o casa de aproximativ 37.000 de euro. O familie cu un salariu cumulat de 3.000 de lei pe luna s-ar putea incadra pentru un credit de aproape 46.500 de euro. Astfel, daca luam in vedere avansul de 25%, aceasta familia ar putea achizitiona o casa de 62.000 de euro.

Related Posts

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Din seria cartierelor aflate în topul preferințelor studenților, dar nu numai, își face loc și cartierul Gruia. Noi am vorbit și desp…

Read More
Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Dacă te-ai hotărât să te muți la Cluj sau doar să îți schimbi locuința, noi îți spunem care sunt cele mai ”preferate&r…

Read More