Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Sa vinzi sau sa inchiriezi a doua locuinta? Afla parerea specialistilor

Sa vinzi sau sa inchiriezi a doua locuinta? Afla parerea specialistilor

ponta-toate-locuintele-ra-apps-vor-fi-vandute-cumparatorii-pot-alege-sa-pastreze-chiriasii-sau-sa-i-200531Daca te numeri printre cei care detin, pe langa casa in care locuiesc, o a doua proprietate imobiliara, probabil ca ti-a trecut cel putin o data prin minte intrebarea „Sa vand sau sa inchiriez?”. Ei bine, trebuie afirmat faptul ca un raspuns general valabil nu exista. Daca nu esti presat sa vinzi, ci te gandesti doar la o valorificare a investitiei tale, lucrurile sunt putin mai complicate.

Decizia potrivita depinde foarte mult de tipul proprietatii – daca ai, spre exemplu, un apartament nou sau vechi. Apoi, trebuie luata in calcul, in mod obiectiv, evolutia valorii de piata a locuintei pe termen mediu si lung – atat cat se poate preconiza, bineinteles. Din discutia cu Iulian Niculae, am subliniat cateva situatiiin care te-ai putea regasi ca proprietar, impreuna cu recomandarile specifice pentru fiecare caz in parte:

Detii un apartament nou, dar care nu e cotat  bine pe piata chiriilor

Potrivit expertilor, exista oameni care au cumparat, mai ales in perioada boom-ului imobiliar, apartamente noi care fie nu reusesc sa se plieze pe cerintele pietei de astazi, fie au suprafete prea mari si/sau sunt situate in zone nu foarte cautate de catre chiriasi. Pentru asemenea proprietati, chiria obtinuta poate fi destul de mica comparativ cu valoarea investitiei. Astfel, proprietarul poate lua in calcul vanzarea locuintei catre un end-user care va fi multumit sa locuiasca in zona respectiva, iar cu banii obtinuti sa cumpere altceva intr-o zona mai buna.

Detii un apartament vechi intr-un cartier „muncitoresc”

Pentru locuintele vechi din cartierele Capitalei (sau ale marilor orase), viitorul nu se intrevede foarte roz. „Pe termen mediu si lung, in 15-20 de ani, anumite blocuri vechi vor putea fi cumparate si demolate pentru a se construi altceva in loc”, anticipeaza Niculae. Atunci cand piata isi va reveni, acest tip de locuinte vor avea preturi mai mici decat acum – in momentul in care oamenii vor avea o situatie financiara mai buna, vor avea si pretentii mai mari si se vor orienta mai mult spre unitati locative noi. De aceea, pentru proprietarii de apartamente vechi din cartiere, recomandarea este de a vinde pentru a cumpara ceva mai bun – o locuinta mai noua si/sau intr-o zona mai buna, a carei valoare de piata va putea evolua in mod pozitiv pe viitor.

Detii un apartament nou potrivit cerintelor actuale de piata

Mai exista, desigur, si situatia, cea mai fericita s-ar putea spune, in care ai cumparat un apartament nou cu o localizare suficient de buna, cu potential pe piata chiriilor. Daca esti multumit cu valoarea chiriei din zona respectiva, recomandarea este sa pastrezi respectiva proprietate. Daca obtii un venit bun intr-o perioada de criza, cu siguranta vei castiga mai binebreloc-casa-cheieintr-o perioada normala. Pe termen mediu si lung, este de asteptat ca valoarea de piata a locuintelor nou-construite sa creasca, odata cu cererea pentru acest tip de locuinte.

Detii un apartament vechi situat intr-o zona buna

Dupa parerea specialistilor imobiliari, proprietarul unui apartament vechi situat intr-o zona buna ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa vanda. In momentul de fata, anumite proprietati mai vechi, cum sunt, de exemplu, blocurile din zona Centrului Vechi din Capitala, au preturi destul de mici, astfel incat o vanzare nu este tocmai rentabila. In schimb, chiria obtinuta in astfel de cazuri poate fi una satisfacatoare, tinand cont de pozitionarea buna.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More