Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Romania nu se mai afla pe harta imobiliara a Europei

Romania nu se mai afla pe harta imobiliara a Europei

Investitorii europeni raman circumspecti in ceea ce priveste evolutia pietei imobiliare din Romania, insa oamenii de afaceri asiatici vad in tara noastra o usa catre Europa. Romanii nu trebuie sa astepte o salvare din partea guvernului, ci fiecare trebuie sa faca primul schimbarea pe care vrea sa o vada in jurul sau. Astazi, Romania nu se mai afla pe harta imobiliara a Europei si mi-e teama ca va fi invadata de investitori asiatici. Acestia vor sa puna piciorul in Europa, iar o tara precum Romania reprezinta o usa catre Batranul Continent. In plus, Romania este ocolita la momentul acesta de investitorii europeni din cauza economiei relativ slabe, pe cand oamenii cu bani din China sau India nu cunosc aceste probleme la fel de indeamanuntit, astfel ca li se poate parea totul mai atractiv. 

In ce stadiu se afla piata imobiliara din Romania?
Piata imobiliara romaneasca a scazut foarte tare in ultimii ani si inca nu si-a revenit. Cea mai mare problema este ca au plecat peste patru milioane oameni din tara. Cu ani in urma, romanii de afara trimiteau milioane euro in Romania, iar mare parte din acesti bani erau investiti in imobiliare. Astazi, banii acestia nu mai vin, fiindca economia europeana nu mai este la fel de sanatoasa.

Romania - Grad crescut de improprietarire
Romania are printre cele mai ridicate rate de improprietarire din Europa, iar Germania este la polul opus. Desigur, ne intrebam cu totii care este cauza acestei diferente majore de mentalitate. A avea propria locuinta nu este o obsesie, este ceva natural, iar mentalitatea nu este intalnita numai in Romania. Majoritatea oamenilor isi doresc sa locuiasca la casa lor. In plus, rata de improprietarire este mult mai scazuta in tarile occidentale, deoarece calitatea imobilelor este mult mai ridicata, iar oamenii au nevoie de mult mai multi bani pentru a-si cumpara propria locuinta. In Germania, peste jumatate din populatie este formata din refugiati, oamenii nu au avut pamant, astfel ca au aparut aceste programe sociale pentru ca populatia sa aiba totusi un camin. In tara noastra, au existat proprietari din generatie in generatie, astfel ca s-a mentinut si rata de improprietarire.

Masurile pe care Guvernul nu le ia pentru a imbunatati piata imobiliara
In Romania exista mentalitatea ca altii trebuie sa te ajute sa iti ridici un business, idee care este neproductiva. O afacere trebuie sa se autosustina, nu trebuie sa depinda nici de ajutoarele guvernului, nici de banii europeni. intotdeauna am sustinut ca salvarea nu trebuie sa vina din partea statului, omul de rand trebuie sa aiba planul lui de lucru, sa isi stabileasca exact ce trebuie sa faca. Spre exemplu, un producator mic, cu o ferma sub 10 hectare, trebuie sa produca in asa fel incat sa fie rentabil sa vanda pe plan local si, de ce nu, chiar pe piata externa. Ideea de cooperativa era extrem de eficienta, dar cea aplicata in perioada interbelica, nu dupa modelul comunist. Nu trebuie afirmat neaparat ca „guvernul e de vina”, pentru ca daca fiecare am aplica in viata lui un set de valori, am avea un guvern de care am fi multumiti. In mod evident, problema de baza este coruptia, insa si aceasta este o problema a valorilor dupa care traiesc oamenii din tara respectiva.

Related Posts

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp 30% din volumul din Bucureşti. Iaşi a devenit al doilea cel …

Read More
O casă…pentru toate gusturile

O casă…pentru toate gusturile

Cauți să te muți la o casă nouă care să satisfacă și cele mai pretențioase gusturi? Avem locuința ideală pentru tine. Este vorba de o casă…

Read More