Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Recomandari pentru chiriasi

Recomandari pentru chiriasi

In Romania, simtul proprietatii este foarte avansat, cu in jur de 90% dintre romani detinand propria locuinta. In partea opusa, se afla tari vestice, cum este Germania, in care un procent foarte mare dintre cetateni prefera sa inchirieze.  Cel putin asa se pare.

Stim sigur, insa, ca destui dintre noi ne aflam in postura de chiriasi, macar o data.  Suntem studenti in orase departe de acasa si „viata de camin” nu ni se potriveste sau pur si simplu nu „prindem loc”. Ori ne angajam in alta localitate decat aceea din care provenim si nu ne facem credit imobiliar chiar din prima luna.

Pentru a avea  o experienta cat mai placuta in chirie, sunt cateva masuri pe care le putem lua si lucruri pe care ar fi bine sa le stim. Evident, nimic nu ne poate garanta 100% ca nu vom avea si dificultati, dar stiti vorba : „paza buna trece primejdia rea”

Cum alegem cea mai potrivita chirie pentru noi?

 • Intai stabilim un buget, cat mai realist posibil, in care ne putem incadra. Mai ales, ca la inceput majoritatea proprietarilor cer si o „garantie”, care presupune plata a unei sume echivalenta cu chiria pe o luna sau chiar doua. Aceasta suma trebuie returnata la sfarsitul perioadei de inchiriere, in conditiile in care chiria si facturile pentru utilitati sunt platite la zi, iar locuinta nu prezinta stricaciuni.
 • Alegem o locatie specifica; o strada, o parte dintr-un cartier de unde sa putem ajunge usor la serviciu, facultate dar si alte puncte de interes.
 • Pe cat posibil, incercam sa alegem o perioada potrivita, cand cererea pentru chirii nu este la maxim. Spre exemplu, lunile de iunie-iulie sau ianuarie-februarie.
 • Punem intrebari cat mai multe, in special cu referire la valoarea facturilor de intretinere (ne putem uita si noi pe tabelurile care sunt afisate de obicei in holul de intrare in blocuri). Mai putem intreba despre vecini, de ce a plecat ultimul chirias s.am.d.p.

Incheiem un contract de inchiriere

Singurul mod printre care te poti apara de abuzurile pe care le pot face unii proprietari este contractul de inchiriere. Pentru tine ca si chirias serios, aduce numai avantaje. Unii proprietari ar putea sa refuze spunand ca nu vor sa plateasca impozite si taxe, dar din experienta iti pot spune ca sunt suficiente situatii in care trebuie sa iti demonstrezi adresa curenta printr-un contract de inchiriere.  In plus, proprietarii care intentioneaza sa fie `neseriosi` , vor refuza in cele mai multe cazuri iar pentru tine va fi un semnal de alarma.  Apeland la serviciile unei agentii imobiliare, putem economisi timp si efort in aceasta privinta. In situatia in care nu avem un agent care sa se ocupe de partea de contract, trebuie sa ne asiguram ca contractul nostru contine urmatoarele:

 • adresa locuintei care face obiectul închirierii;
 • suprafata locativa si dotarile folosite în exclusivitate si în comun;
 • suprafata curtilor si a gradinilor folosite în exclusivitate sau în comun;
 • valoarea chiriei lunare, regulile de modificare a acesteia si modul de plata;
 • suma platita în avans în contul chiriei;
 • locul si conditiile în care se realizeaza primirea si restituirea cheilor;
 • obligatiile partilor privind folosirea si întretinerea spatiilor care fac obiectul contractului;
 • inventarul obiectelor si al dotarilor aferente;
 • data intrarii în vigoare si durata;
 • conditiile privind folosinta exclusiva si în comun a partilor aflate în coproprietate;
 • persoanele care vor locui împreuna cu titularul contractului;
 • alte clauze convenite între parti.

Care sunt drepturile si obligatiile noastre conform Noului Cod Civil?

Drepturi:

1. Ai dreptul sa primesti locuinta, împreuna cu toate accesoriile sale, într-o stare corespunzatoare utilizarii acesteia.
2. Ai dreptul la „linistita si utila folosinta” a bunului pe tot parcursul locatiunii (închirierii); proprietarul este obligat sa faca tot ceea ce este necesar pentru a-ti asigura acest privilegiu în mod constant, fiind dator sa se abtina de la orice ar putea împiedica, diminua sau stânjeni o asemenea folosinta (cum ar fi vizitele neanuntate, în prezenta sau absenta proprietarului).
3. Locatorul este obligat sa efectueze toate reparatiile necesare pentru mentinerea bunului în stare corespunzatoare de întrebuintare pe toata durata închirierii, conform destinatiei stabilite.
4. Proprietarul garanteaza contra tuturor viciilor imobilului care &ici

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More