Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Ratele anuale ale apartamentelor depasesc pragul de 10%

Ratele anuale ale apartamentelor depasesc pragul de 10%

O analiza realizata de Imobiliare.ro si platforma specializata AnalizeImobiliare.ro in ceea ce priveste preturile solicitate pentru apartamentele scoase la vanzare in capitala tarii si in alte regiuni importante ale tarii, a aratat ca acestea au cunoscut o evolutie vizibil ascendenta in ultimul an (T4 2015 raportat la T4 2014). Astfel, pretul locuintelor a crescut in majoritatea oraselor analizate.

Bucuresti iarna

„In 2015, tonul in rezidential a fost dat din Ardeal si Banat. Dupa ce a fost devansata de Cluj-Napoca, Capitala se situeaza anul acesta pe locul al doilea in clasamentul oraselor cu cele mai scumpe apartamente, o premiera in Romania. Bucurestiul nu conduce nici topul celor mai mari cresteri de pret, fiind depasit de Cluj-Napoca si Timisoara.” - Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro

Topul oraselor cu cele mai mari cresteri de pret

Cluj-Napoca si Timisoara au inregistrat cresteri de peste 10%, urmate de orasul Constanta, cu un avans de 7,6%. Cluj-Napoca se situeaza pe primul loc, atat in clasamentul celor mai mari scumpiri consemnate la 12 luni, cat si in topul oraselor cu cele mai scumpe apartamente, depasind Bucurestiul. Astfel, s-a ajuns in ultimul an de la suma de 978 EUR pe metru patrat util in T4 2014, la 1.111 EUR pe metru patrat in T4 2015. In comparatie cu luna aprilie a anului 2008, atunci cand pretul era de 1.551 EUR pe metru patrat, valoarea actuala este cu aproximativ 28% mai mica. La finalul lunii trecute, Indicele Imobiliare.ro consemna o valoare medie de 1.156 EUR pe metru patrat in ceea ce priveste apartamentele vechi, adica cu 14,9% mai mult decat in perioada similara a anului 2014. Apartamentele mai noi, in schimb, costau 1.089 EUR pe metru patrat, cu 8,9% mai mult decat la inceputul sezonului de iarna anterior.

Orasul Timisoara este clasat pe locul al doilea in topul celor mai mari cresteri de pret din 2015 (dupa Cluj-Napoca) si, totodata, pe locul al treilea in topul oraselor cu cele mai scumpe apartamente din tara (dupa Bucuresti). In ultimul trimestru din 2015, suma medie solicitata de vanzatori a ajuns la 929 EUR pe metru patrat, cu 12,7% peste valoarea mentionata in perioada similara a anului trecut, adica 824 EUR pe metru patrat. Fata de momentul de varf al pietei (luna iunie a anului 2008), cand un apartament costa, in medie, 1.329 EUR pe metru patrat util, suma actuala este cu aproape 31% mai mica. La finalul lunii noiembrie, locuintele vechi din orasul de pe Bega aveau un pret cerut de 934 EUR pe metru patrat util, cu 12,4% mai mult decat in urma cu un an. Unitatile locative nou-construite, in schimb, se situau la o medie de 948 EUR pe metru patrat, cu 8,2% mai mult decat in perioada similara a anului 2014.

Pe locul al treilea este situat orasul Suceava in clasamentul cresterilor de pret consemnate la nivel national, cu un avans de 10,4%, de la 640 EUR pe metru patrat util, la 707 EUR.

In Craiova, locuintele s-au scumpit cu 8,7% in ultimul an, de la 735 EUR pe metru patrat util, la 799 EUR pe metru patrat in prezent, iar in Piatra Neamt de la 571 EUR la 621 EUR.

Preturile au crescut si in Bacau, cu un procent de 8,2 in ultimele 12 luni, de la 590 EUR pe metru patrat util, la 638 EUR pe metru patrat.

In Pitesti, preturile apartamentelor s-au majorat cu 7,9% in ultimele 12 luni, de la 681 EUR pe metru patrat util spre sfarsitul anului trecut, la 735 EUR pe metru patrat in prezent, iar in Slatina s-a ajuns de la 533 EUR pe metru patrat util, la 575 EUR pe metru patrat.

In Constanta, apartamentele s-au scumpit cu un procent de 7,6 in decursul ultimelor 12 luni. Astfel, de la 852 EUR pe metru patrat util, pretul a ajuns la 917 EUR pe metru patrat. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la sfarsitul lunii trecute, un apartament vechi putea fi achizitionat in orasul de la malul marii cu o suma medie de 903 euro pe metru patrat util. Pe de alta parte, locuintele din cadrul noilor ansambluri rezidentiale costau 938 EUR pe metru patrat.

Arad, in schimb, este orasul cu cele mai importante cresteri de pret. Dupa un avans de 7,2%, apartamentele din oras pot fi achizitionate acum cu 536 EUR pe metru patrat util, fata de 500 EUR pe metru patrat in urma cu un an.

In Buzau, preturile au consemnat un avans de 7,2%, de la 579 EUR pe metru patrat util, la 620 EUR pe metru patrat in momentul actual.

Orase cu scaderi si stagnari de pret

In ceea ce priveste stagnarea sau scaderea preturilor, doar cinci dintre acestea nu au cunoscut o crestere a preturilor la apartamente. Trei dintre ele au consemnat ieftiniri in ultimul an, iar in cazul celorlalte resedinte de judet, pretul a ramas constant. Cea mai mare scadere a fost inregistrata in cazul orasului Arad, cu un procent de 2,7.

Apartamentele din Sibiu pot fi achizitionate acum cu 663 EUR pe metru patrat util, fata de 682 EUR pe metru patrat in perioada similara a anului trecut. Aceasta este cea mai mare scadere de pret consemnata la nivel national in anul 2015.

In cazul orasului Resita, dupa un declin de 1%, pretul mediu solicitat de vanzatorii din oras este acum de 407 EUR pe metru patrat util, fata de 411 EUR pe metru patrat anul trecut.

In Focsani, pretul a scazut de la 573 EUR pe metru patrat util, la 568 EUR pe metru patrat, iar in Deva, preturile au ramas constante in ultimul an, la o valoare medie de 602 euro pe metru patrat util, la fel ca si in Targu-Jiu, mentinandu-se la o valoare de 667 EUR pe metru patrat util.

Related Posts

Exista doua categorii de vanzatori: Tu stii in care categorie te incadrezi?

Exista doua categorii de vanzatori: Tu stii in care categorie te incadrezi?

Inainte de a scoate o proprietate pe piata ar trebui sa evaluezi cu atentie motivul sau motivele pentru care ai ales sa faci acest lucru. La modul …

Read More
Pretul initial exagerat afecteaza atat vanzatorul, dar si clientul sau agentul imobiliar

Pretul initial exagerat afecteaza atat vanzatorul, dar si clientul sau agentul imobiliar

Vanzatorul poate fixa orice pret initial doreste, iar daca nu apare niciun client, pretul poate cobori oricand. Unii proprietari care folosesc o astfe…

Read More