Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Proprietatile executate silit: 1 avantaj major, 4 impedimente

Proprietatile executate silit: 1 avantaj major, 4 impedimente

În ultima vreme auzim tot mai des de proprietati executate silit. Acestea sunt locuintele unor oameni care sunt în imposibilitate de a îsi mai plati creditul iar banca recupereaza împrumutul prin vânzarea lor. Principalul avantaj oferit de achizitionarea unei astfel de proprietati este valoarea de vanzare mai mica dar exista si cateva impedimente la care trebuie sa ne gandim cu mare grija. Daca procedura de cumparare a unei proprietati executate silit ti se pare complicata, poti apela la ajutorul unui consultant specializat în domeniu.

  1. De unde ne informam?

Spre deosebire de proprietatile imobiliare obisnuite, cele executate silit nu sunt la fel de bine popularizate. Pentru a identifica oferta potrivita, ar trebui sa consulti o multitudine de surse, precum site-urile de profil , site-urile bancilor  sau birourile executorilor judecatoresti.

      2.  Procedura de licitare

Posibilul cumparator care gaseste o astfel de proprietate are doua alternative: poate negocia cu banca o achizitie directa a acesteia, sau poate merge la licitatie.

La achizitia directa a proprietatii, în cazul în care exista acordul partilor, imobilul executat se vinde unui cumparator care ofera o suma mai mare decât cea prevazuta în procesul verbal de stabilire a pretului. Procesul-verbal emis de executor constituie titlu de proprietate pentru cumparator. Bancile ofera dobânzi mai mici persoanelor care obtin un credit pentru cumpararea unei proprietati executate silit din portofoliul lor.  

Daca nu se reuseste însa vânzarea prin aceasta procedura, alternativa este vânzarea imobilului prin licitatie publica. Procesul este mai lung si în defavoarea bancii: daca la prima licitatie nu se obtine pretul din raportul de evaluare (care corespunde, mai mult sau mai putin, cu pretul pietei), la urmatoarea, acesta scade cu 25 %. Daca proprietatea nu se vinde nici la acest pret, procesul continua. Potrivit legii, începând cu a treia licitatie, creditorul are dreptul, dar nu si obligatia, de a mai scadea pretul cu înca 25%, proprietatile executate silit ajungând astfel la un minus de 50%. Creditorii pot însa contesta vânzarea în cazul în care suma obtinuta nu acopera valoarea datoriei.

La licitatie poate participa orice persoana care depune cel putin 10% din pretul de începere al acesteia pentru bunurile pe care intentioneaza sa le cumpere. Trebuie mentionat aici ca datornicul executat silit nu poate participa la licitatie nici personal, nici prin interpusi. Garantia de 10% se returneaza în totalitate persoanelor care nu câstiga licitatia.

Dupa adjudecarea proprietatii respective, executorul încheie un proces-verbal care atesta din punct de vedere legal noul statut al acesteia. În baza acestui document, proprietatea poate fi intabulata si se obtine si actul de proprietate. Dupa încheierea licitatiei, câstigatorul are la dispozitie 30 de zile pentru a plati restul banilor. În caz contrar, vânzarea se va anula si, pe lânga faptul ca se pierde cautiunea de 10%, fostul câstigator va trebui sa suporte si diferenta dintre pretul adjudecat si cel stabilit pentru urmatoarea licitatie.

O alta problema este aceea ca, din punct de vedere legal, fostul proprietar are dreptul sa conteste în termen de 15 zile procesul-verbal ce atesta vânzarea proprietatii. De aceea, este indicat sa nu se faca plata integrala mai devreme de acest termen, pentru a evita problemele ulterioare.  (sursa: www. 360imobiliare.ro)

     3.  Nu poti vedea locuinta înainte de achizitie!

Apartamentele, casele licitate sunt de multe ori locuite iar vizitarea lor este posibila în rare cazuri.  Destul de rara este si fotografierea proprietatii pentru a putea fi prezentata. Astfel achizitionarea se face putin pe „nevazute” . Evident este un risc care trebuie luat in considerare.

     4.  Evacuarea locuintei cade in sarcina ta.

Odata încheiata tranzactia si obtinut titlul de proprietate asupra imobilului, ai dreptul de a intra în posesia acestuia. Exista însa posibilitatea aparitiei unui conflict cu fostul proprietar, care poate refuza sa paraseasca locuinta. Cumparatorul este cel care trebuie sa efectueze demersurile legale necesare pentru evacuarea fostilor proprietari, conform art. 578 din Codul de Procedura Civila. Ideal este sa ajungi la o întelegere amiabila cu acesta, chiar în schimbul unei sume de bani, pentru a evita solutionarea problemelor în instanta.

În concluzie, achizitionarea un

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More