Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
PROGRAMUL PRIMA CASA

PROGRAMUL PRIMA CASA

I. CONDITIILE PE CARE TREBUIE SA LE INDEPLINEASCA PERSOANELE CARE ACCED PROGRAMUL:

1. Sa nu detina în proprietate exclusiva sau împreuna cu sotul ori sotia, nicio locuinta, indiferent de modul si momentul în care a fost dobândita, sau care detine în proprietate exclusiva sau împreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, cu suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.

2. Sa nu aiba in derulare un credit ipotecar

CREDITUL IMOBILIAR – este oricare tip de credit destinat achizitionarii unui imobil, garantat in diverse moduri. CREDITUL IPOTECAR – este un credit imobiliar garantat numai cu ipoteca asupra locuintei achizitionate si este reglementat de o lege speciala. Deci, creditul ipotecar este un credit imobiliar de un anume tip.

3. Sa dispuna de un avans de 5% din pretul de achizitie a locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 de euro.

Poate fi achizitionata o locuinta cu valoare mai mare de 60.000 de euro, insa atunci beneficiarul trebuie sa dispuna de avansul pentru locuinta, plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si suma de 60.000 de euro.

4. Persoanele care doresc sa intre in acest program se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii si, de asemenea, se obliga sa constituie in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, si al Bancii o ipoteca de rang I asupra locuintei achizitionate.

Durata maxima a creditului este de 30 de ani.

NORMELE IMPUSE DE BANCA NATIONALA A ROMANIEI pentru anul 2012

Noul regulament privind creditarea al Bancii Nationle a Romaniei va obliga persoanele fizice sa achite un avans de minim 25% daca iau credite in euro, dar au venituri in lei. Insa, daca vor sa contracteze un credit in dolari, franci elvetieni sau yeni avansul sare la 40 %. Clientii bancilor care au venituri in valuta, si vor sa contracteze un imprumut imobiliar sau ipotecar, vor plati un avans minim de numai 20 la suta din valoarea locuintei.

Pe de alta parte, regulamentul prevede ca la creditele de consum, perioada de creditare poate fi de maximum 5 ani, fata de 10 sau chiar 15 ani, inainte de emiterea noilor conditii de catre Banca Centrala.

Vestea cea buna este ca Programul Prima Casa nu intra sub incidenta noului regulament, in ceea ce priveste avansul insa dobanda depinde de Euribor o data la trei luni.

MODIFICARI ADUSE NOUL COD CIVIL in domeniul imobiliar

1.Elemente de noutate

Caracterul executoriu Art. 1.798 Contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata care au fost inregistrate la organele fiscale, precum si cele incheiate in forma autentica constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More