Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
PROGRAMUL PRIMA CASA 4

PROGRAMUL PRIMA CASA 4

Programul Prima casa a fost aprobat în vara lui 2009, prin Ordonanta de urgenta nr. 60/2009, ulterior s-au adus o serie de modificari: la începutul lui 2010 (când s-a transformat în Prima casa 2), la începutul lui 2011 (când a aparut Prima casa 3). Pe 26 mai 2011, noile norme de aplicare a programului Prima Casa 4 au fost publicate în Monitorul Oficial.

Astfel, garantia acordata de stat si Banca va fi de: a) 75.000 de euro in cazul in care se construieste o locuinta de la zero. b) 70.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta noua. c) 60.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta veche.

Valoarea maxima si avans

Pentru achizitionarea de locuinte vechi – valoare maxima 57.000 EUR (sau echivalent lei), avans minim 5% din pretul de achizitie al locuintei, care sa acopere diferenta dintre pretul de achizitie rezultat din antrecontracul de vanzare cumparare si finantarea garantata.

Pentru achizitionarea de locuinte noi – valoare maxima 66.500 EUR (sau echivalent lei), avans minim 5% din pretul de achizitie al locuintei, care sa acopere diferenta dintre pretul de achizitie rezultat din antrecontracul de vanzare cumparare si finantarea garantata.

Pentru constructia unei case – valoare maxima 71.250 EUR (sau echivalent lei), avans minim 5% din valoarea costului de construire al locuintei, care sa acopera diferenta dintre costul de construire al locuintei rezultat din devizul estimate de construire si finantarea garantata.

1. Schimbarile din program

Art. 10.4 – ,,Beneficiarul se obliga sa constituie, in favoarea finantatorului, o garantie reala mobiliara — gaj fara deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la institutia de credit finantatoare, valabila pe toata durata finantarii.”

a) Gajul pe soldul creditor al contului curent

Inseamna ca orice client care solicita ,,Progranul Prima Casa” da in scris bancii ca aceasta poate lua bani din contul in care acesta isi primeste salariul spre exemplu, in cazul in care persoana ajunge sa nu mai poata achita restantele si o instanta de judecata aproba bancii poprirea ratelor din contul respectiv. Cu alte cuvinte, banca are prioritate fata de alti creditori in situatia in care s-ar incepe executarea silita impotriva debitorilor.

b) Odata achizitionat un imobil cu imprumut garantat de stat clientul va avea posibiltatea sa solicite modificarea valutei in care este luat creditul, precum si reesalonarea sau rescadentarea imprumutului.

Ce se intampla in caz de divort si proprietatea este achizitionata in cote- parti ?

Daca imobilul a fost luat prin ‘Prima Casa’ de doi beneficiari si unul renunta din diferite motive, cum ar fi de exemplu divortul, se stabileste posibilitatea de preluare in proprietate exclusiva prin cedarea de catre unul dintre coplatitori a creditului si locuintei in favoarea celuilalt ca efect al partajului.

c) Se pot cumpara case ANL, fara antecontract.

O alta modificare se refera la faptul ca tot mai multi beneficiari ai locuintelor construite prin programele ANL doresc sa achizitioneze aceste locuinte prin programul Prima Casa, astfel ca este necesar ca, in locul antecontractului de vanzare-cumparare, acestia sa prezinte finantatorilor documentele specifice programelor ANL.

d) Casele scoase la licitatie de ANAF, cumparate cu ‘Prima Casa’ tot fara antecontract.

,, In acest caz Clientul trebuie sa prezinta finantatorilor documentele specifice procesului de licitatie, in locul antecontractului de vanzare-cumparare. Criteriul este aplicabil in cazul achizitionarii de locuinte in cadrul procedurilor de executare silita;” In cazul cumpararii de locuinte scoase la licitatie de catre ANAF in cadrul executarii silite, pentru recuperarea valorii de executare a garantiilor, beneficiarii vor prezenta finantatorilor in locul antecontractului de vanzare-cumparare, documentele specifice procesului de licitatie. (anuntarea prin afisare a imobilului care este supus executarii (de catre executor) pretul solicitat , organizarea licitatiei-data -ora ,sediul unde se va organiza )

e) Asocierea a 7 proprietari pentru constructia unui bloc, este inlocuita astfel, nu va mai fi nevoie sa existe minimum 7 asociati pentru a incepe o constructie de la zero, sau un ansamblu de locuinte, ci doar de minimum 2 asociati.

Fotomaraton #12: Era odata...

Image by Marius B

Potrivit noilor reglementari, acestia vor desemna un reprezentant care va gestiona relatia cu finantatorul (banca) si care va indeplini formalitatile prealabile obtinerii autorizatiei de construire pentru ansamblul de locuinte, in care fiecare dintre beneficiarii

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More