Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Natura si tehnologia umana si-au dat mana si au creat un loc special

Natura si tehnologia umana si-au dat mana si au creat un loc special

Salina Turda este un loc in care natura a creat decorul timp de 13,5 milioane de ani iar omul a beneficiat de rezultate sute de ani, pentru ca acum sa isi bucure ochiul.

Se considera ca extragerea sarii de la Turda a inceput inca din timpul ocupatiei romane dar gasim pe site-ul oficial recunoasterea faptului ca nu exista dovezi concludente in acest sens. In mod sigur insa, in secolele XI-XIII se desfasura activitate miniera la Turda. In prezent exista patru mine deschise turistilor plus o a cincea - Mina Anton - care este mai mult un put de extractie, o galerie si trei sali. Fiecare incapere dezvaluie ceva special incepand cu Galeria Franz Josef prin care se realiza accesul inaintea lucrarilor de modernizare si care are o lungime de aproape un kilometru (917 m).

172 de trepte, desfasurate de-a lungul a 13 ,,etaje" si cu poduri de odihna aferente, te conduc la baza celei mai noi mine si anume Mina Rudolf. Aici se gasesc principalele amenajari de agremeent, cum sunt roata panoramica - Roata Mare, terenul de minigolf, pista de bowling, terenul de sport, un amfiteatru cu o capacitate de 180 de persoane si cu scaune incalzite si mesele de ping-pong si de biliard. Mina Rudolf ofera o priveliste care iti opreste pentru un moment rasuflarea, vazuta atat de pe scari cat si din liftul panoramic.

1 2

De aici turistii isi continua peripluul in Mina Terezia care are forma unui clopot si care se deosebeste prin lacul subteran aflat in interior si amenajat cu un ponton. Vaslesc pe lac intr-una din cele 14 barcute puse la dispozitie si se minuneaza la vederea cascadei de sare, a insulei de sare, a stalactitelor si a eflorescentelor de sare.

3

Nu poti parasi salina fara a pasi si in Mina Iosif, cunoscuta mai bine sub denumirea comerciala de Sala Ecourilor. In mod evident, aceasta sala este speciala prin modul in care propaga sunetul astfel incat poti auzi si 13 ecouri la o singura strigatura.

Ultima mina deschisa pentru public este Mina Ghizela care momentan atrage prin stalactite si prin cristalele de sare, cat si prin functia balneara. Microclimatul salinei si factorii sanogeni prezenti sunt optimi tratarii afectiunilor respiratorii. Tot ce trebuie sa faci pentru a te trata este sa petreci timp in salina; si ce mult ne place lipsa efortului. Administratia salinei include si personal medical care te indruma in urmarea tratamentului balnear.

Mentionasem la inceputul articolului si trei sali. Acestea sunt Sala de apel, care adaposteste un altar si scara Bogatilor, Sala Crivacului in care este montat un troliu cu ax vertical (un utilaj destinat transportului sarii datand din anul 1864) si Sala putului de extractie.

5

Modernizarea salinei a costat 6 milioane de euro in fonduri Phare si se pare ca a meritat. Ziarul britanic The Thelegraph situeaza Salina Turda pe locul doi in topul celor mai spectaculoase destinatii turistice. Mai recent, si site-ul international Business Insider a scris un articol despre ,,incredibilul parc de agremeent situat intr-una dintre cele mai vechi mine a Europei". Reclame care promoveaza Salina Turda pot fi vazute chiar si in trenurile japoneze. Astfel, ,,de la deschiderea din 1992 si pana in prezent, Salina Turda a fost vizitata de aproximativ 2,7 milioane de turisti romani si straini." (www. mediafax. Ro)

Ne exprimam admiratia inca o data fata de acest produs creat de natura in asociere cu tehnologia umana si va indemnam sa luati si voi in considerare Salina Turda ca si destinatie turistica ori balneara.

Surse imagini si informatii: www.salinaturda.eu

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More