Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
 Igiena frigiderului tau, sanatatea ta

Igiena frigiderului tau, sanatatea ta

1524597_298952593563261_484774817_nDesi frigiderul pare a fi un loc sigur pentru mancarea ta, stiind ca microbii nu rezista la temperaturi scazute, un studiu recent prezentat de Daily Mail, demonstreaza faptul ca nu e totul asa roz cum pare.

Daca ai crezut ca legumele tale sunt in siguranta in sertarele pentru salata, ei bine nivelul bacteriilor e de 750 mai mare decat cel considerat sigur, cu renumitii “ ucigasi” E Coli 0157, salmonella si listeria. Acestia se pitesc in frigiderele noastre in proportii mult mai mari de cat credeam pana acum.

Agentia de Standard al Alimentelor, in Marea Britanie, afirma faptul ca in jur de aproximativ un million de persoane, se trezesc ca sufera de o boala cu origine alimentara, in fiecare an. Aproximativ 500 de persoane mor din cauza intoxicatiei alimentare.

Este foarte important sa intelegem cum sa depozitam corect alimentele, astfel vom reusi sa prevenim intoxicatiile alimentare. Profesorul Tom Humphrey de la Institutul de Infectii si Sanatate Globala de la Universitatea Liverpool, sustine aceasta afirmatie, venind si el cu propriile sfaturi.

Temperaturile scazute nu sunt un pericol pentru microbi:  Cu siguranta te numeri printre persoanele ce credeau ca microbii nu pot supravietui la temperaturi scazute, profesorul Humphrey afirma in schimb ca frigiderul reuseste doar sa incetineasca procesul de multiplicare a bacteriilor, insa sunt multe care pot supravietui la astfel de temperaturi, de aceea suntem deseori victie  ale toxi- infectiilor alimentare. Printre aceste bacterii se numara listeria, ce isi face de obicei loc in alimente cum ar fi branza, carnea, pateurile si pestele afumat. Aceasta creste cu o viteza destul de rapida la temperaturi intre  -1 Grad Celsius si 4 grade Celsius. Simptomele sunt precum ale gripei, rareori septicemia sau chiar meningita.

Profesorul Humphrey ne sfatuieste sa mentinem temperature frigiderului la o constanta de 4 grade Celsiu si sa inchidem usa frigiderului cat mai repede. E foarte important sa nu punem mancarea calda in frigider, deoarece acesta va ridica temperatura interna din nou, iar microbii isi vor face aparitia mai repede.

Cum menti igiena frigiderului:  In zilele noastre multe dintre produse trebuie pastrate in frigider, dupa ce le-am deschis, inclusiv gemurile sau conservele, uneori chiar si muraturile.  O prima regula de baza este temperatura din interiorul frigiderului sa fie reglata in functie de cata mancare avem in acesta si ce fel de mancare.  De asemenea e foarte important sa curatati frigiderul macar o data pe saptamana, cu apa calduta si dezinfectant.  Datorita faptului ca traim in era tehnologiei, azi se pot achizitona frigidere ce au functie antibacteriana,  frigidere a caror pereti sunt tratati cu ioni de argint pentru a impiedica formarea bacteriilor urat mirositoare. Dar chiar si cu aceasta functie, daca uiti alimente alterate mult timp in frigider, mirosul urat va aparea inevitabil. Daca esti pus intr-o asemenea situatie, cumpara-ti o solutie, cu care desi ti se va parea suprinzator, ne intalnim de foarte multe ori: bicarbonatul. Acesta este foarte benefic impotriva mirosului urat, indiferent de ce fel de frigider ai. De indata ce ai eliberat frigiderul de sursa urat mirositoare, pune cateva linguri de bicarbonat de sodiu intr-un bol, pe care introdu-l apoi in frigider.  Dupa cateva ore vei fi suprins sa observe ca mirosul neplacut si chiar si umezeala au disparut. Deoarece bicarbonatul si dezinfeteaza, adauga o lingura in apa cu care vei sterge frigiderul.

Locul carnii nu este pe raftul de sus: Contaminarea incrucisata este una dintre principalele cauze ale intoxicarii alimentare, spune profesorul Humphrey.  Carnea cruda niciodata nu trebuie pusa pe un raft de deasupra salatei. Carnea de pui poate fi contaminata cu bacteria camfilobacter, ce poate sa se scurga si pe salata si pe legume. Chiar daca ai fiert carnea inainte de a o prepara, salata va ramane contaminata.  Simptomele de pe urma acestei bacterii sunt crampele abdominale, febra si diareea.  Cel mai indicat este sa pastrati puiul intr-un recipient separat. In anul 2010 s-a facut un sondaj de comercializare, s-a descoperit ca 40% din partea exterioara a ambalajelor de pui din supermarketuri este contaminata cu aceasta bacterie.  Regula cea mai importanta in igiena frigiderul este ca toata carnea sa fie depozitata intotdeauna pe raftul de jos, iar alimentele ce vor fi consummate crude sa fie tinute separat de mancarea procesata, gatita in casa sau de carnea crude.  Desi carnea de peste este cea mai curata, aceasta se strica cel mai repede.

Atentie deosebita la legume si fructe: 

Related Posts

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Din seria cartierelor aflate în topul preferințelor studenților, dar nu numai, își face loc și cartierul Gruia. Noi am vorbit și desp…

Read More
Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Dacă te-ai hotărât să te muți la Cluj sau doar să îți schimbi locuința, noi îți spunem care sunt cele mai ”preferate&r…

Read More