Idei de amenajare pentru apartamente mici
Stim cu totii ca majoritatea apartamentelor din blocurile vechi sunt atat de mici si de lipsite de spatiu incat amenajarea lor devine o reala provocare. Din fericire, exista destule solutii si trucuri de design care contribuie la marirea vizuala a apartamentelor mici, transformandu-le in locuinte confortabile si spatioase.Iata cateva trucuri pentru a usura amenajarea apartamentelor in blocuri vechi
1. Daca ai posibilitatea, renunta la dulapurile si dressingurile obisnuite, alegand constructia unor dulapuri incastrate in nisele din pereti. In acest fel vei castiga extra-spatiu, atat de necesar intr-un apartament de mici dimensiuni.
2. Nu cumpara piese de mobilier mari, acestea vor aglomera spatiul si asa restrans al locuintei. Alege, pe cat posibil, piese de mobilier mici, multifunctionale, prevazute cu spatii de depozitarecu care poti jongla mai usor in amenajarea spatiului
3. Intr-o bucatarie mica si ingusta inlocuieste masa obisnuita cu una rabatabila, pe care o vei putea strange atunci cand nu e folosita, castigand un plus de spatiu.
4. Foloseste inteligent inaltimea peretilor. De exemplu, in living, o solutie practica este realizarea, la comanda, a unei biblioteci cu rafturi, sertare si dulapuri, inalte pana in tavan.
5. Incearca sa pastrezi cat mai degajat spatiul la nivelul pardoselii Inlocuind biblioteca clasica cu rafturi suspendate.
6. Alege piese de mobilier in culori deschise, care vor mari vizual incaperea.
7. Usile din sticla transparenta sau mata, ale bibliotecii si chiar ale dulapurilor de bucatarie, contribuie si ele la marirea vizuala a spatiilor mici.
8. Un alt truc simplu este achizitionarea mobilierului cu picioare. Designerii spun ca piesele de mobilier cu picioare aduc un plus de fluiditate spatiilor mici.
9. Chiar daca albul mareste si lumineaza orice incapere, indrazneste sa folosesti si alte culori in zugravirea peretilor sau in decorarea interiorului unei case mici. Poti transforma radical o incapere vopsind sau imbracand in tapet intr-o culoare contrastanta unul din cei patru pereti ai camerei. In living poti alege peretele pe care este amplasata comoda tv si biblioteca sau cel pe care se gaseste canapeaua, iar in dormitor peretele pe care este amplasat patul.
10. Stabileste locul fiecarui obiect si pune-l la loc imediat dupa folosire. O casa ordonata pare mai mare. Asadar, mentine ordinea si curatenia.
11. Nu ezita sa folosesti tablouri supradimensionate in decorarea peretilor unui apartament mic. Un truc este folosirea unui tablou in nuante de albastru, pentru un plus de profunzime a incaperii.
12. Nu uita de efectul oglinzilor. De pilda, o baie foarte mica isi poate dubla suprafata prin placarea integrala a unui perete cu oglinzi.
13. Inlocuieste cada din baie cu o cabina de dus. Astfel, vei castiga un plus de spatiu, pe care-l vei putea folosi pentru cosul de rufe sau chiar pentru masina de spalat.
14. Oricat de mult ti-ar placea faianta in culori inchise, renunta la folosirea ei intr-o baie de mici dimensiuni.
15. Instaleaza cat mai multe surse de iluminat general si local. Lipsa luminii poate transforma si cea mai mare incapere intr-un mica si apasatoare.
16. Renunta la draperiile greoaie si opace in favoarea unor perdele vaporoase si transparente, care permite luminii naturale sa patrunda in incapere.