Efectele crizei francului elvetian in creditele imobiliare
Francul elvetian a crescut in ultima saptamana cu mai bine de 18% datorita hotararii Bancii Nationale Elvetiene de a opri plafonul de 1.2 franci pentru un euro. Alaturi de moneda elvetiana au crescut si monedele Euro si USD. Acest eveniment a cauzat o depreciere majora a monedei nationale, provocand un impact major in domeniul imobiliar.
Recenta apreciere a francului elvetian a afectat creditele imobiliare accesate de romani in aceasta moneda. Astfel romanii care platesc ratele la casa in valuta CHF vor avea de platit mai mult decat anticipat.
Efectul acestei deprecieri a leului este ca multi romani se regasesc in imposibilitatea de a-si achita ratele la timp. O solutie discutata de catre Senat, pentru aceasta problema, implica posibilitatea persoanelor fizice de a declara insolventa. Aceasta este inca in stadiu de proiect si face referire la creantele totale mai mari de 25.000 lei. O persoana fizica ar putea fi considerata insolventa daca aceasta nu-si poate achita creditele in peste 30 zile de la data scadenta. Este de precizat insa ca, potrivit Casei de Insolventa Transilvania, proiectul de lege este dezvoltat insuficient pentru a fi pus in practica fara a dauna atat creditorilor cat si debitorilor.
Situatia de criza este prezenta si in alte tari europene precum Polonia sau Croatia, iar in Ungaria s-au luat masuri pentru a veni in sprijinul celor afectati de aprecierea brusca a francului elvetian. Mai exact, guvernul de la Budapesta a hotarat transformarea creditelor din valuta elvetiana in forinti, utilizand un curs valutar fix. In Romania insa, aceasta masura ar putea aduce consecinte dezastruoase pentru banci si nu este luata in considerare ca o masura viabila pentru rezolvarea crizei.
Reprezentantii BNR au lasat la latitudinea bancilor rezolvarea imposibilitatii de plata a romanilor, acestea fiind la negocieri, iar bancile au gasit solutii de moment pentru remedierea crizei si achitarea creditelor la timp. Astfel de solutii includ discutii cu clientii cu credite in CHF si scaderea marjei de dobanda.
Specialistii recomanda ca atunci cand va ganditi sa accesati un credit imobiliar sa vorbiti cu un consultant finaciar in masura sa va explice riscurile unui credit in valuta. Totodata este recomandat sa accesati creditele in moneda in care castigati venitul. Trebuie sa fiti atenti si la faptul ca este un credit pe termen foarte lung (20-30 ani) si ca acesta poate avea fluctuatii in functie de economie, in special daca este acordat intr-o moneda diferita de cea in care se realizeaza veniturile.