Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Decat codas la oras, mai bine-n Floresti fruntas

Decat codas la oras, mai bine-n Floresti fruntas

Cumparatorii interesati de achizitia de imobile rezidentiale au o plaja larga de preturi din care sa aleaga, suma minima fiind în jur de 20.000 de euro.

Scaderea volumului tranzactiilor pe piata imobiliara are la baza scaderea puterii de cumparare a populatiei. Clujenii nu se mai avânta sa investeasca sume exorbitante în apartamente, cu atât mai mult cu cât accesarea creditelor este tot mai dificila. Cei care au bani sau se califica pentru un credit încearca sa profite cât mai mult de pozitia lor pe aceasta piata si sa obtina preturi cât mai bune. Conform agentilor imobiliari, suma medie oferita de cumparatori este în jurul valorii de 35.000 de euro. Exista câteva praguri la care cererea este substantiala, însa nu reuseste sa se întâlneasca cu oferta. Primul este cel de 20.000 de euro, iar al doilea de 40.000. Mai exista si pragul de 60.000, valoarea maxima pentru programul Prima Casa.

Sume fixe, cereri gramada

Consultantii imobiliari arata ca nu sunt rare cazurile în care cumparatorii dispun de o anumita suma de bani, iar ofertele care depasesc aceasta suma sunt fie negociate la sânge, pentru ca pretul sa ajunga la ceea ce pot oferi, fie ignorate. Totusi, cei care mai dispun de rezerve, daca, de exemplu, pentru câteva mii de euro în plus pot achizitiona un apartament cu doua camere în locul unei garsoniere sau o garsoniera confort I în locului uneia confort II, este posibil sa suplimenteze suma initiala. „Sunt cumparatori care, pentru o zona mai buna sau o suprafata mai generoasa vor suplimenta suma pe care o ofera. De obicei vin, vad ofertele care se încadreaza în bugetul initial, iar daca acestea nu îi multumesc pe deplin sunt dispusi sa mai pluseze câteva mii de euro, daca mai au de unde”, arata Tudor Marc, agent imobiliar Welt Imobiliare. Cumparatorii cu buget limitat, care nu sunt multumiti de ofertele care se pliaza pe sumele pe care sunt dispusi sa le plateasca pentru un apartament, au varianta Floresti, unde, cu aceeasi suma pot gasi apartamente mult mai spatioase.

Avalansa de cereri la 20.000 de euro

O cerere importanta pe segmentul imobiliar clujean vine din parte cumparatorilor care urmaresc achizitionarea unei garsoniere si care au un buget de 20.000 de euro. Doar ca, proprietarii de garsoniere confort I, amplasate în zone considerate bune solicita un pret în jur de 24.000 de euro. „La 20.000 de euro nu prea se poate cumpara un imobil bun. Pentru ceva cât de cât acceptabil e nevoie de 23-24.000 de euro”, sustine Gigi Stefan, directorul Imobiliarul. Acesta a mai declarat ca, de obicei, „clientii dispusi sa investeasca 20.000 de euro într-o garsoniera vin cu banii jos. Însa oferta pentru acest prag este foarte slaba, iar proprietarii nu sunt dispusi sa vânda o garsoniera confort I la acest pret si prefera sa mai astepte câteva luni pâna când vor gasi un cumparator care sa le ofere suma ceruta. Cred ca, daca vorbim de o normalizare a pietei imobiliare, ar trebui ca proprietarii sa duca preturile în jurul valorii de 20.000 de euro, unde exista cerere.”

Garsoniera în oras sau apartament în Floresti

„În cazul ideal, cumparatorii care pot oferi 20.000 de euro pot spera la o garsoniera confort I în Manastur, în imobil vechi”, sustine si Sanda Moldovan, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare. În schimbul acestei sume, cumparatorul va gasi în schimb oferte de garsoniere confort II, de 19-21 metri patrati sau, daca este norocos, o garsoniera confort I de 23 mp. Daca nu este pretentios, se poate orienta spre Floresti, unde în schimbul a 20.000 de euro „poate cumpara un apartament cu o camera, de 35-42 mp sau chiar un apartament cu doua camere semifinisat (fara gresie, faianta, parchet, doar gletuit) la parter sau la ultimul etaj”, dupa cum afirma Tudor Marc. Si Gigi Stefan afirma ca a directionat multi dintre clientii care dispuneau doar de 20.000 de euro spre zona Floresti, pentru ca e preferabil în opinia sa sa achizitionezi un apartament cu o camera, de pâna la 40 mp, finisat în locul unei garsoniere confort II, care are doar jumatate din aceasta suprafata.

Oferta slaba si la 40.000 de euro

Si la acest palier cererea este semnificativa, dar pentru apartamentele de doua camere, confort I, rareori se întâlneste cu oferta. La aceasta suma, cumparatorii pot achizitiona un apartament confort unic de 38-42 mp decomandat (intrarea în camere se face i

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More