Cum iti evaluezi proprietatea singur, dar corect?
În ultimul timp piata imobiliara a cunoscut scaderi semnificative, de aceea, în momentul în care te hotarasti sa îti vinzi o proprietate, trebuie sa te gândesti bine daca e momentul potrivit.
Primul pas pe care trebuie sa îl faci este sa îti evaluezi proprietatea. Acest proces este unul complex, care cuprinde multi factori de luat în considerare. Poti face asta apelând la specialisti sau o poti face chiar tu. Cum? Vedem în cele ce urmeaza.

Analizeaza ofertele similare!
- Cauta locuinte similare în aceeasi zona. Fii atent la caracteristici precum anul constructiei, suprafata, numar de camere, modernizari si altele pe care le consideri importante.
- Din toate cautarile, alege doar 4 care sunt cele mai similare locuintei tale. Afla preturile de vânzare, aduna-le si apoi împarte-le la numarul locuintelor pentru a afla pretul mediu pentru tipul de proprietate pe care îl detii.
- Poti calcula si pretul mediu per metru patrat astfel: aduni suprafetele locuintelor similare si împarte-le la numarul de oferte. Împarte apoi pretul mediu calculat anterior la suprafata medie rezultata.
Pretul corect atrage sau alunga potentialii cumparatori
Stabilirea unui pret corect pentru proprietatea pe care o detii este esential. Cumparatorii nu îsi mai irosesc timpul cu oferte exagerate, nu mai sunt dispusi sa îsi mareasca bugetul pentru cumpararea unei proprietati si taxeaza orice aspect negativ. De cealalta parte, proprietarii care scot locuinta la vânzare cu un pret exagerat, nu vor fi luati în considerare nici de clienti, nici de agentii imobiliari.
Studiile arata faptul ca 90% dintre clienti tind sa îsi supraevalueze oferta. Se spune ca o proprietate care nu are un pret corect în primele 2 saptamâni pe piata, se demonetizeaza.Un pret exagerat este atât în defavoarea vânzatorului deoarece scad sansele de a se produce actul de vânzare-cumparare, dar si în defavoarea agentiei imobiliare care o promoveaza, imaginea acesteia fiind afectata.
Însa, intrarea pe piata imobiliara cu un pret exagerat poate fi si o strategie. Vânzatorul poate stabili de comun acord cu agentul imobiliar un pret peste cel al pietei, acesta fiind testat pentru o perioada de timp. În tot acest timp se urmareste cum reactioneaza posibilii cumparatori, iar daca reactia nu este cea dorita, vânzatorul poate reveni la pretul corect la proprietatii.
Un singur lucru trebuie retinut: O perceptie realista a pietii imobiliare si un pret corect te va ajuta sa îti gasesti mai usor un cumparator!