Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Craciunul in jurul lumii

Craciunul in jurul lumii

Deoarece sarbatoarea Craciunului este probabil cea mai frumoasa si imbucuratoare sarbatoare crestina, va invitam sa descoperim impreuna cum se sarbatoreste in mai multe parti ale globului.

Statele Unite

Mos Craciun s-a nascut in SUA in 1860 si a fost numit asa deoarece avea o barba alba, burta si a fost numit Santa Claus deoarece acesta este cuvantul olandez pentru Sfantul Nicolae, Sintaklaas. Primul Mos Craciun a fost cunoscut pe numele de Sfantul Nicolae, el fuma din pipa si zbura intr-o sanie fara reni, dar nu avea un costum rosu si nici nu traia la Polul Nord, insa aducea cadouri copiilor in fiecare an.

Marea Britanie

Unul din obiceiurile care s-a pastrat din Evul Mediu in Marea Britanie si care se mai practica in regiunile rurale este pantomima. Oamenii se aduna sa joace piese de teatru ce au legatura cu Craciunul.  Tot in Anglia, in ziua de dupa Craciun se obisnuieste ca baietii sa colinde si sa adune bani in cutii de lut pe care le sparg cand sunt pline.

Italia

Italienii sarbatoresc Craciunul (Novena) cu 8 zile inainte, adica pentru trei saptamani. In saptamana aceea, copiii merg din casa in casa imbracati in pastori si canta colinde. In ziua de Craciun (Babbo Natale), Mos Craciun s-ar putea sa le aduca copiilor niste cadouri micute, insa cadourile principale sunt primite la italieni de Boboteaza.

Rusia

In Rusia, festivalul religios de Craciun este inlocuit cu Festivalul Iernii. Craciunul traditional rusesc presupune rugaciuni speciale spuse de credinciosi, care uneori postesc chiar si pentru o perioada de 39 de zile, pana in 6 ianuarie. Atunci este Ajunul si prima stea apare pe cer seara. Bradul de Craciun se numeste Yelka si este decorat cu flori si alte decoratiuni colorate. In ceea ce priveste cina de sarbatoare, rusii au in meniu o varietate de carnuri, dar cele preferate sunt carnea de gasca si cea de porc.

China

Copiii crestini din China decoreaza brazii cu ornamente colorate. Acestea sunt realizate din hartie in forma de flori, ghirlande si felinare. De asemenea, ei obisnuiesc sa atarne acei ciorapi uriasi in speranta ca se vor umple de cadouri de la Mos Craciun. Brazii lor se numesc copaci ai luminii, iar Mos Craciun se numeste Dun Che Lao Ren.

Japonia

Numai 1% din populatia acestei tari este crestina. In Japonia, Mos Craciun este cunoscut sub numele de santa-san, Domnul Craciun, iar un alt personaj cunoscut la ei care aduce cadouri este Hoteiosho. El este considerat zeul norocului in budism si nu este neaparat asociat cu Craciunul. Se spune despre el ca aduce cadouri in fiecare casa si le lasa la intrare. Altii spun ca are ochi la spate iar copiii trebuie sa se comporte frumos pentru a primi cadouri deoarece el ii poate vedea.

Coreea de Sud

Mos Craciun este popular si printre copiii din Coreea sub numele de Craciun Harabujee si poarta fie un costum rosu, fie unul albastru. Oamenii din Coreea schimba cadouri intre ei in Ajun si de obicei este vorba de un cadou mic sau chiar bani. Restaurantele sunt pline la ei in aceasta perioada deoarece Craciunul este considerat o sarbatoare romantica pentru cupluri.

 

Related Posts

Pregatirea casei pentru Paste … pe primul plan curatenia !

Pregatirea casei pentru Paste … pe primul plan curatenia !

Doar cateva zile au mai rămas până la Paşte şi, aşa cum bine ştii, vor trece foarte de repede. Sunt o mulţime de lucrări de făcut în c…

Read More
Decorațiuni exterioare pentru Crăciun

Decorațiuni exterioare pentru Crăciun

Trecând zilnic pe lângă vitrinele și rafturile magazinelor te lași cuprins de febra sărbătorilor de iarnă și în momentul următor te întreb…

Read More