Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Copilul tau e proaspat student! Ii cumperi sau ii inchiriezi o locuinta?

Copilul tau e proaspat student! Ii cumperi sau ii inchiriezi o locuinta?

Intrebarea din titlu este adesea discutata in familiile in care sunt viitori studenti, deoarece subiectul este intr-adevar sensibil. Studentia inseamna “ruperea” de familie si de casa parinteasca, inceputul unui nou drum, pe cont propriu. Desi este un pas mare spre maturitate, ajutorul moral si financiar al familiei este deosebit de important pentru proaspatul student, iar daca implica si achizitionarea unei locuinte, cu atat mai mult.

 

Chiria este buna!

Chiar daca este vroba doar de o perioada mai scurta de timp,  cunoscuta si subliniata in contractul de inchiriere, chiria inseamna locuinta! Astfel, chiria mplica responsabilitati (plata cheltuielilor la o data fixa, curatenie, responsabilitati fata de vecini) si in acelasi timp asigura independenta, confort, dar si siguranta. Totusi, parintii isi doresc pentru copilul lor mai mult.

De fapt, care sunt acele elemente, pe care trebuie sa le iei in calcul, pentru ca balanta sa incline catre cumparare si pentru a fi sigur ca urmeaza sa faci o miscare buna? Iti prezentam, mai jos, un set de intrebari, iar daca majoritatea raspunsurilor incep cu „da”, inseamna ca exista motive serioase si intemeiata sa cumperi o locuinta pentru copilul tau, proaspat student intr-un oras nou.

 

Copilul meu este responsabil?

Majoritatea veti raspunde: “bineinteles ca este”. Responsabilitatea este o chestiune foarte serioasa insa si ai putea, macar pentru ca urmeaza sa faci o investitie, sa o tratezi ca atare. Responsabilitatea tine in primul rand de maturitate si sa stii ca unele persoane nu se maturizeaza nici la 30 de ani! In schimb responsabilitatea se poate educa. Daca tu crezi ca educatia copilului tau este una sanatoasa, principiile sale de viata sunt solide si confirmate, nu trebuie sa-ti faci probleme.

 

Este posibil sa gasesc un chirias pentru cealalta camera?

Un fost coleg de liceu, un coleg nou de facultate sau un bun prieten pot fi solutii pentru o scadere a costurilor lunare cu intretinerea locuintei, astfel ca este recomandabil ca si copilul tau sa aleaga o asemenea varianta. Acest lucru se traduce in siguranta pentru tine, iar pentru copilul tau, in eliberarea de noile responsabilitati. In acest fel, socul mutarii este mult atenuat, acumularea experientei locuirii departe casa natala, facandu-se treptat, in timp.

 

Sunt perspective postuniversitare?

Dupa terminarea facultatii orasul in care a studiat copilul tau, trebuie sa-i ofere perspective de dezvoltare. Cum este piata locurilor de munca? Cum sunt salariile? Domeniul in care a studiat este un domeniu cautat? Exista in respectivul oras perspective pentru micii investitori? Toate aceste intrebari trebuie sa fie analizate in detaliu, iar raspunsurile sa fie favorabile copilului tau.

 

Orasul in care urmeaza sa fac achizitia este bun pentru astfel de investitii?

Daca piata imobiliara locala este in plina dezvoltare, orasul se dezvolta din punct de vedere economic sau daca se fac investitii majore sunt doar cateva aspecte cu care tu trebuie sa fii la curent. In final, achizitia unui bun trebuie sa cuprinda elementul investitional, iar perspectiva unui profit face parte integranta din procesul de cumparare.

Related Posts

Achizitionarea unei locuinte

Achizitionarea unei locuinte

Esti pregatit sa achizitionezi o locuinta? Cumpararea acesteia reprezinta una dintre cele mai importante decizii din punct de vedere financiar pe care…

Read More
Gaseste cartierul perfect

Gaseste cartierul perfect

Dupa ce ai stabilit faptul ca iti doresti sa investeti intr-o noua locuinta, ar trebuie sa fi pregatit pentru a incepe goana dupa case. …

Read More