Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Ce trebuie sa stim despre locuintele ANL

Ce trebuie sa stim despre locuintele ANL

     Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) s-a înfiintat în anul 1998, în scopul dezvoltarii constructiei de locuinte la nivel national si îsi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. ANL deruleaza la nivel national trei programe principale: programul  de locuinte prin credit ipotecar, programul de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii si programul intitulat ”Renasterea satului românesc”.

      Programul de constructii de locuinte pentru tineri, destinate închirierii se adreseaza tinerilor cu vârste cuprinse între 18 si 35 de ani, care nu îsi permit sa cumpere sau sa închirieze o locuinta de pe piata libera. Locuintele pentru tineri sunt construite prin ANL si dupa finalizarea lucrarilor sunt predate primariilor în vederea repartizarii. Terenurile pe care se construiesc locuintele în regim de închiriere si utilitatile sunt de asemenea, asigurate de catre primarii. Puteti închiria o locuinta daca respectati urmatoarele conditii:

  • Sunteti major si nu ati împlinit 35 de ani.
  • Nu sunteti proprietarul unei locuinte.
  • Niciunul din membrii familiei dumneavoastra (sot/sotie) nu este sau nu a fost proprietarul unei locuinte
  • Nu ati mai închiriat o locuinta construita prin ANL
  • Aveti locul de munca în localitatea în care se gaseste locuinta pe care vreti sa o închiriati.

     Daca respectati conditiile de mai sus, trebuie sa mergeti la primaria localitatii în care doriti sa închiriati o locuinta pentru a va înscrie în acest program. Cererile, însotite de documente, sunt depuse doar la primarii. Locuintele pentru tineri pot fi achizitionate dupa o perioada de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare catre autoritatile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casa  sau cu achitarea integrala a pretului final din surse proprii. Valoarea de vânzare se calculeaza în baza valorii de înlocuire care  a fost stabilita prin lege pentru anul acesta la  1.691,29 lei pe metru patrat inclusiv TVA.

     Programul ”Locuinte prin credit ipotecar” se adreseaza tuturor persoanelor cu cetatenie româna, care au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru a putea cumpara o locuinta construita prin acest program, aveti nevoie de finantare, reprezentata de un avans (depus de solicitant) si de un credit ipotecar (contractat de la bancile partenere). Locuintele se construiesc în urma unei cereri si pot fi apartamente sau case individuale, ridicate pe terenuri puse la dispozitia ANL de catre consiliile locale. În imaginea alaturata gasiti situatia locuintelor ANL din judetul Cluj la care adaugam mentiunea ca în acest an doar trei persoane au beneficiat de programul de locuinte pentru tineri.

1

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More