Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Cat de protejat esti cu asigurarea obligatorie de locuinta

Cat de protejat esti cu asigurarea obligatorie de locuinta

Odata cu introducerea asigurarilor obligatorii, multe persoane isi pun intrebarea daca mai e necesar sa-si faca o asigurare facultativa.

Este foarte important sa intelegi de ce e indicat sa-ti faci o asigurare obligatorie. Aceste polite au un pronuntat caracter social, judecand dupa pretul mic platit de proprietari (10 si respectiv 20 de euro), indiferent de suprafata, zona, expunere la risc etc. dar si suma de despagubire. In cele mai multe cazuri aceste asigurari sunt dedicate persoanelor care locuiesc in mediul rural, deoarece sunt mai predispuse dezastrelor naturale decat cei care locuiesc la oras.

Astfel , multi oameni se confrunta an de an cu inundatii, vijelii, sau alte dezastre naturale ce ii vor pune intr-o situatie grava, facandu-i astfel dependenti de ajutorul autoritatilor. Insa, exista si un rationament economic al statului, care prin aceasta lege degreveaza bugetul de stat de o parte din cheltuieli si transfera responsabilitatea de despagubire a celor afectati catre societatile ce se ocupa de asigurari, iar acesta este unul dintre primele motive pentru care e indicat sa-ti faci o asigurare de locuinta, deoarece aceasta iti va oferi un sprijin considerabil in refacerea caminului tau. E bine sa stii ca aceste polite acopera 3 riscuri: inundatii, alunecari de teren si cutremur. De asemenea, despagubirea maxima pe care o poti primi din partea asiguratorului in cazul producerii uneia din cele 3 daune este de maxim 20.000 de euro, insuficient pentru valoarea reala a multor locuinte, nemaivorbind de bunuri, insa orice ajutor este important atunci cand incerci sa-ti revii dupa un dezastru natural ce ti-a distrus toate bunurile.

Totodata, dupa fiecare dauna, suma asigurata se micsoreaza pentru restul perioadei de asigurare, adica se scade suma platita drept despagubire, asigurarea continuand cu suma asigurata ramasa. Astfel, daca ai o asigurare obligatorie de 20.000 de euro, cu o prima de 20 euro pe an, o dauna de 2.000 de euro va reduce suma asigurata la 18.000 de euro. In cazul in care vei mai avea o dauna in acel an suma maxima pe care o poti recupera de la asigurator este de 18.000 de euro iar daca se atinge limita maxima de despagubire (in cazul nostru 20.000 de euro) proprietarul este obligat sa incheie o noua asigurare obligatorie.

Un lucru esential de stiut e faptul ca daca iti iei o locuinta prin credit, aceasta te obliga automat sa-ti faci asigurare, iar daca tu deja ai o asigurare, costurile locuintei luate prin credit nu vor acoperi valoarea reala a acesteia si nici riscurile pe care banca le cere, de aceea tu va trebui sa-ti faci si o asigurare facultativa.

In concluzie, asigurarea obligatorie este o masura sociala ce iti ofera o anumita siguranta in cazul unor intamplari nefericite. Astfel, cele mai frecvente riscuri precum incendiul, furtul, inundatiile la bloc etc. precum si bunurile din casa, nu sunt acoperite de aceasta asigurare. O polita facultativa poate sa acopere toate riscurile la care este expusa locuinta.

Noi iti recomandam sa te orientezi spre o asigurare a locuintei, deoarece timpurile in care traim sunt haotice si orice lucru ce te face sa te simti mai in siguranta este bun.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More