Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Casele taranesti de langa Cluj, chilipiruri imobiliare

Casele taranesti de langa Cluj, chilipiruri imobiliare

Oferta mare, cu preturi in scadere, la casele de la tara este o alternativa tot mai tentanta pentru clujenii care vor sa scape din agitatia orasului sau sa investeasca in imobiliare.
Tot mai multi clujeni renunta incet la pretentiile de modernitate si se orienteaza spre casele vechi romanesti, construite din traditionalul chirpici sau din lemn, cu pridvor, pivnita si o mica gradina, spatiu ideal ca resedinta de weekend, de reabilitat, ori demolat. La preturi mai mici decat costurile unei garsoniere intr-un cartier clujean, casele traditionale sunt vandute ca painea calda celui care ofera ceva in plus.
„Anul trecut puteam sa iau o casa intr-un sat de langa Huedin cu 500 de euro. Avea o camera si bucatarie, o gradina micuta in fata, era numai buna de transformat in casa de weekend. N-am luat-o pentru ca m-am dus ca smecherul cu cardul la mine, sa ma dau mare ca vin de la oras. Pana m-am dus sa-mi scot bani de la bancomat a venit altul, a oferit 600 de euro si s-a vandut”, povesteste clujeanul Gabriel Pop.
Pentru toate gusturile si buzunarele
Costurile pentru achizitionarea unei case taranesti incep de la 2.000-3.000 de euro pentru cele din satele mai indepartate si ajung pana la 20-25.000 de euro, dar ofera un grad destul de sporit de confort si acces la utilitati. Un avantaj in plus este si faptul ca cele mai multe case se vand direct, prin persoane fizice si nu prin agentii imobiliare, eliminandu-se comisioanele suplimentare. In plus, la cele mai multe pretul este negociabil si se stabileste in functie de „gura satului” si nu de evaluarile imobiliarilor.
Astfel, o casa cu pridvor in localitatea Sfaras, langa Huedin, poate fi cumparata cu 3.000 de euro, una in Mihaiesti, la 21 de kilometri spre Zalau, costa pana la 10.000 de euro, iar in Petrestii de Jos, la capatul dinspre Cluj a Cheilor Turzii, o casa se vinde cu pana la 15.000 de euro. Mai aproape de oras, in Chinteni, o casa este scoasa la vanzare pentru 16.500 de euro, negociabil.
„Este vorba despre o suprafata de 600 de metri patrati, pe care se afla casa si are o curte destul de spatioasa, plus gradina. Casa are doua camere si un hol, cateva anexe si este din piatra. In curte are pomi fructiferi, vie, este si o zona frumoasa, aproape de padure. Este curent electric, fantana in curte, gaz si conducte de apa la poarta”, spune Mihaela Tor, proprietara casei, situate in satul Macicas, comuna Chinteni, la 20 de kilometri de Cluj.
Preturi in scadere
“Vanzatorii incearca sa tina de pret, desi e clar ca preturile vor descreste”, este de parere  agentul imobiliar Mirabella Barna. Imobiliarii spun ca preturile caselor taranesti sunt stabilite in functie de distanta la care se afla fata de oras, drumul de acces sau prezenta utilitatilor.
Preturile caselor care ofera conditii bune la tara nu au scazut foarte mult in comparatie cu anul trecut, ele variaza intre 20-50.000 de euro si depid de distanta in km fata de Cluj-Napoca, de directie si utilitati si teren afferent. “Casele in directia Oradea sunt cele mai scumpe. Luna trecuta s-a vandut in Capusu Mic o casa de 40.000 Euro, iar la Garbau una de 20.000 euro”, adauga Mirabella Barna.
„O casa pe un teren de pana la 1.000 de metri patrati care se afla la o distanta de maxim 40-50 de kilometri de oras, cu doua camere, bucatarie, eventual loc pentru baie, costa intre 10.000 si 25.000 de euro. Sunt preturi rezonabile in conditiile in care nu vorbim despre case care trebuiesc demolate, ci case functionale, macar cu minimul de utilitati. Pana la o distanta de aproximativ 25 de kilometri de Cluj exista si apa curenta, uneori si canalizare, gaz, deci e destul de convenabil”, explica Sanda Moldovan, presedintele Uniunii Nationale a agentiilor imobiliare Cluj.
Se cauta chilipiruri
O casa in localitatea Ciubanca, la aproximativ 50 de kilometri de Cluj, compusa din doua camere la parter si doua la mansarda (neamenajata), situata la drum asfaltat, cu apa curenta si teren aferent in suprafata totala de 2.500 de metri patrati se vinde cu 8.000 de euro. „Cei mai multi clienti sunt persoane care au vandut un imobil la Cluj si din diferite motive doresc o casa in Floresti, sau chiar mai departe – o casa la tara, in ideea de a mai ramane cu o suma de bani si chiar si acolo se cauta chilipiruri”, explica Mirabella Barna, de la agentia Pop Imobiliare din Floresti.
„Resedinte” de lux
O casa in localitatea Dabaca de circa (1.500 de locuitori) la 30 de km de Cluj, cu 5 camere, mansarda cu terasa si teren in fata casei, plus oportunitate microferma se vinde cu 98.000 de euro negociabil. “Am construit-o pentru noi, dar acum vrem sa ne mutat, nu cerem multa fata de oferta de aici de 15-20.000 de euro pe case vechi numa bune de demolat” spune proprietara. O alta casa nou construita in Feleac, de patru camera, pe strada Valea

Related Posts

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Din seria cartierelor aflate în topul preferințelor studenților, dar nu numai, își face loc și cartierul Gruia. Noi am vorbit și desp…

Read More
Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Dacă te-ai hotărât să te muți la Cluj sau doar să îți schimbi locuința, noi îți spunem care sunt cele mai ”preferate&r…

Read More