Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
care-sunt-costurile-care-le-implica-construirea-unei-case

care-sunt-costurile-care-le-implica-construirea-unei-case

Te-ai decis sa iti construiesti o casa. Asupra carui material te decizi pentru a-i da contur: lemn, beton, sau structura metalica?

Toata lumea isi doreste o casa trainica pe care anii din portativul  timpului sa o lase intacta si cu putine costuri de investit. Insa, sunt anumite aspecte demne de luat in seama la constructia unei case. De obicei , lumea se avanta sa urmeze o traiectorie bine stabilita, pe care specialistii odenumesc a nu fi intocmai cea mai buna.

Etapele pe care in genere sunt urmate in mod eronat sunt: alegem casa, apoi facem proiectul, dupa care incepem sa alergam dupa constructori care sa nu ne goleasca de bani. Perfect normal ar zice unii si total gresit ar zice expertii. De ce? Pentru ca mai intai de toate trebuie sa luam in calcul ce buget avem si cat ne permitem sa cheltuim mai apoi sa ne apucam de contructia propriu-ziua.

Care sunt costurile care le implica o casa?

Etapele tehnologice ale construirii casei pot da mari batai de cap daca nu sunt luate in calcul. Conform principiului 1 minut de gandire scuteste alte 10 minute de actiune haotica,este bine sa le luam in seama:

  • Instalatiile electrice, termice si sanitare reprezinta 25-30% din costuri.
  • Casa ,,in rosu” resprezinta (peretii si structura) reprezinta aproximativ 25-30% din costuri.
  • Finisajele interioare si exterioare acopera cam 40-50% din costul total al unei case.
  • Eventualele costuri neprevazute sunt numai bune de notat si ele pe lista.

Asadar, stabilind etapele si subliniind importanta revizuirii  bugetului in avans,  putem trece la materialele ce vor fi folosite pentru constructia casei.

Conform unui studiu efectuat, in Romania preferintele pentru casele cu sistem structural din beton, castiga detasat in detrimentul caselor cu structura din lemn, intr-o proportie de 70%- 30%.

De ce sunt mai preferate casele din beton? Deoarece au o structura solida, resizta foarte mult in timp, resista la ulterioare modificari, iar acoperisul este suportat la o greutate foarte mare. Cu toate acestea , trebuie luat in considerare principiul functionalitatii, asadar casa trebuie construita dupa numarul membrilor ce o vor locui, ca sa nu implici costuri suplimentare degeaba.

Casele din lemn.

Micute si cochete, casele din lemn tind sa intre din ce in ce mai mult pe piata constructiilor in Romania. Acestea au structuri usoare cu resistenta sporita la seisme, iar in etapa „la rosu” costurile pot fi reduse cu pana la 40% fata de casele cu structura solida din beton.  Aceasta are proprietati termoizolante marite, iar din aceasta cauza facturile pot fi micsorate cu pana la 40%.

Dezavantajele constructiilor din lemn ar fi ca nu rezita foarte mult in timp, pot fi construite doar pe nivele mai mici, iar pe durata anilor, necesita unele deparatii mai dese si meticuloase.

Casele cu structura metalica

Acest concept de case cu structura metalica este unul nou pe piata romaneasca. Ca orice idee, si aceasta are nevoie de timp ca sa isi puna amprenta. Totusi, acest tip de case prezinta de asemenea si multe avantaje. Se pot monta foarte repede, timpul poate varia chiar si intre 2 saptamani,  fara finisaje. Insa, dupa ridicarea casei, sunt permise doar modificari care nu afecteaza structurile casei metalice.

In concluzie, trebuie sa retinem faptul ca indiferent de structura, casele sunt la fel de sigure. Important este sa ne gandim foarte bine inainte la pozitionare, daca vrem sa fim cat mai aproape de natura, sau intr-un mediu de afaceri urbanizat. Si nu in ultimul rand, faptul ca acea casuta o construim pentru noi, ceea ce inseamna ca designul ne va apartine in totalitate!

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More