Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Berlin, capitala europeana cu cel mai scazut procent de proprietari

Berlin, capitala europeana cu cel mai scazut procent de proprietari

Cu o istorie de peste 800 de ani, Berlin este cel mai mare oras din Germania, ce a trecut prin schimbari majore în ultimul secol. Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, orasul s-a desprins de trecut si a devenit cel mai mare proiect de constructie din Europa. Dar dupa Caderea Zidului Berlinului, capitala Germaniei  s-a dezvoltat cu adevarat, devenind o destinatie interesanta, moderna, atractiva atât pentru oamenii de afaceri, cât si pentru turisti.

Piata imobiliara din Berlin stagneaza, fiind o perioada în care cumparatorii detin puterea. Cu toate ca este al doilea oras din Europa (dupa Londra), ca numar de locuitori, pretul locuintelor este la o treime fata de cele din capitala britanica. Cu toate acestea, din ce în ce mai multi oameni încep sa realizeze potentialul acestor proprietati, astfel ca cererea este în continua crestere.

Berlin Panoramaflug im Helikopter

Capitala germana este împartita în numeroase cartiere, legate de un sistem de transport public extrem de eficient. Majoritatea locuintelor este reprezentata de apartamente, desi exista si case cu gradina, în zone luxoase. Important de retinut este faptul ca Berlinul este una dintre cele mai „verzi” metropole europene, cu circa 2.500 de parcuri.

Steglitz-Zehlendorf este o zona extrem de bine cotata, foarte înverzita, cu cladiri impunatoare, unde se afla Universitatea Freie. Charlottenburg-Wilmersdorf este un cartier linistit, iar Friedrichshain si Kreuzberg sunt cele mai dinamice zone, cu o dezvoltata viata de noapte, în timp ce Neukölln are cel mai ridicat procent de imigranti, iar Mitte (centrul istoric) este extrem de aglomerat.

Cel mai coborât grad de împroprietarire din Germania

Interesul germanilor de a avea o locuinta nu este la fel de mare ca cel al altor europeni. Berlinul are printre cele mai mici grade de împroprietarire din întreaga Germanie: numai 14%, comparativ cu media nationala de 42%. Astfel se ajunge ca pretul locuintelor din Capitala sa fie cu 30-40% mai mic fata de alte orase importante din Germania. Cu toate acestea, în ultimii ani se observa o usoara crestere a interesului berlinezilor de a avea propria locuinta, dar deocamdata este nesemnificativa, piata chiriilor ramânând în continuare extrem de puternica. Apartament central – 4.200 euro/mp Apartament semicentral – 1.750 euro/mp Nu exista restrictii de achizitie pentru cetatenii straini, iar taxele si comisioanele se ridica la 10-12% din valoarea proprietatii. Specialistii sfatuiesc proprietarii straini sa încheie un contract determinat cu orice chirias, deoarece legea prevede ca acestia nu pot fi evacuati.

Randamentul obtinut din închiriere poate ajunge la 10%

Piata chiriilor din Berlin este puternica si activa, niciun proprietar neramânând cu locuinta neînchiriata. În ultimii ani, investitorii internationali si-au îndreptat atentia catre piata rezidentiala din capitala germana. Cei mai multi achizitioneaza un apartament la pret redus, pe care îl renoveaza si îl mobileaza conform ultimelor tendinte, apoi îl închiriaza. Randamentul poate ajunge chiar si la 10% anual. Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living: Apartament cu un dormitor – central: 510 euro/luna, semicentral: 425 euro/luna Apartament cu trei dormitoare – central: 1350 euro/luna, semicentral: 960 euro/luna Cele mai multe locuinte oferite spre închiriat sunt nemobilate, astfel ca si pretul acestora este pe masura. În schimb, apartamentele închiriate în regim hotelier se gasesc în centrul istoric al Berlinului, iar chiria se negociaza în functie de perioada stabilita.

Sursa articol: www.imopedia.ro

Related Posts

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Din seria cartierelor aflate în topul preferințelor studenților, dar nu numai, își face loc și cartierul Gruia. Noi am vorbit și desp…

Read More
Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Dacă te-ai hotărât să te muți la Cluj sau doar să îți schimbi locuința, noi îți spunem care sunt cele mai ”preferate&r…

Read More