Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Actele de proprietate. Cum le verificam?

Actele de proprietate. Cum le verificam?

documentePentru a demonstra ca este proprietar, persoana care vinde o locuinta trebuie sa aiba cateva documente la indemana. Printre acestea se numara actele de proprietate ale casei, certificatul de sarcini si certificatul fiscal. Desigur, acestea sunt necesare si la incheierea tranzactiei la biroul notarial. Asadar, ce trebuie sa verificati pentru a va asigura ca incheiati o tranzactie imobiliara legala?

1) Verificati certificatul de sarcini (adesea cunoscut si sub numele de “extras din cartea funciara”). Acesta se obtine de la judecatoria in raza careia se afla locuinta. In acest act trebuie sa apara: numele proprietarului(aveti grija sa fie identic cu numele persoanei, fara sa fie nici macar o diferenta), numarul de ordine si numarul cadastral al imobilului. Acesta este de fapt cel care iti certifica autenticitatea actului; Ulterior, iti va fi util la inscrierea la judecatorie in cartea funciara. De asemenea, certificatul de sarcini mai trebuie sa contina suprafata terenului si titlul de proprietate, impreuna cu actul de provenienta si demersul juridic prin care a fost acesta obtinut. Tot in cadrul acestuia trebuie precizat daca are sau nu ipoteca ori comandament. Este un lucru extrem de important, asadar acorda multa atentie acestui aspect. Judecatoria elibereaza un astfel de certificat oricui, indiferent daca are sau nu restrictii de vanzare. In cazul in care are, acest lucru este notat cu rosu pe hartie.

2) Certificatul Fiscal. Acesta este eliberat de circa financiara  in raza careia se afla locuinta si arata daca proprietarul acesteia are sau nu datorii la plata impozitelor la stat pentru casa. Documentul este asemenator unei adeverinte si este eliberat de o institutie a statului. Pe langa faptul ca aflati daca sunt achitate impozitele la zi, documentul va certifica faptul ca proprietarul este persoana cu numele respectiv.

3) Titlul de proprietate este cel mai important document si trebuie verificat cu atentie. Pe acesta nu trebuie sa apara stersaturi, stampile neclare, semnaturi ilizibile sau indescifrabile ale notarilor sau persoanelor oficiale. O persoana poate dobandi o casa prin cumparare, prin construire, prin retrocedare, prin succesiune sau prin donatie. Fara a fi proprietar al casei, poate avea  dreptul de a locui sau a se folosi de ea prin dreptul la uzufruct, prin dreptul de uz sau dreptul de abitatie, dreptul de servitute sau dreptul de superficie. O persoana care nu este proprietar, dar are dreptul la uzufruct, dreptul de uz sau dreptul de abitatie, dreptul de servitute sau dreptul de superficie, nu are si dreptul de a vinde proprietatea.

Cumperi o casa veche?

In cazul in care casa pe care urmeaza sa o achizitionati este veche, construita inainte de anul 1945, nu trebuie sa ai incredere in cel care sustine ca este proprietar. Specialistii recomanda  sa verific starea acesteia si la primaria de  care apartineti, la serviciul juridic.In cazul in care exista un dosar pe rol, se afiseaza si numarul dosarului si al revendicatorului, precum si data inceperii procesului.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More