Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Acoperisurile verzi, obligatorii in Germania, Elvetia si acum si in Franta

Acoperisurile verzi, obligatorii in Germania, Elvetia si acum si in Franta

Intr-un articol recent va povesteam ca produsele consumatoare de energie vor trebui sa corespunda unui minim set de standarde noi (impuse de UE si care intra in vigoare din 2015) pentru a putea fi comercializate. Scopul acestor masuri este de reducere a consumului de energie electrica cu beneficiul final fiind un mediu mai protejat. Tot in acest sens, in tari ca si Germania (10% din totalul acoperisurilor sunt verzi), Elvetia si Australia au devenit mandatorii `acoperisurile verzi` pentru cladirile comerciale. In Franta s-a adoptat un act normativ prin care proprietarii si dezvoltatorii cladirilor comerciale noi sunt obligati sa creeze un acoperis verde, macar partial. In schimb, administratia publica din Toronto (Canada) a instituit obligativitatea acoperisurilor verzi atat pentru cladiri comerciale cat si rezidentiale. Iar Primaria din Linz (Austria) plateste dezvoltatorii pentru a construi cladiri cu acoperisuri verzi.

Dar ce inseamna un acoperis verde? Este pe atat de simplu cat pare. Acoperisurile blocurilor si cladirilor sunt acoperite cu vegetatie sau/ si cu panouri solare ca si alternativa. Beneficiile unui acoperis verde sunt:

  • reduce cantitatea de energie consumata deoarece retine caldura in timpul iernii si mentine racoare in timpul verii;
  • retine si apa de ploaie, deci reduce problemele cu infiltratiile, dintr-un anumit punct de vedere;
  • ajuta si la scaderea efectului de sera si la scaderea poluarii din aer;
  • ajuta la izolare fonica;
  • reprezinta o `oaza` intre betoane pentru pasari;
  • imbunatatesc aspectul estetic;
  • poate deveni o gradina de legume pentru locatari, cum este si cazul unui hotel din Vancouver (doar ca legumele sunt destinate maestrului bucatar).

Sunt si doua-trei dezavantaje puse in legatura cu acoperisurile verzi: costurile initiale de realizare a acoperisului verde pot fi mai mari; in cazul unui acoperis verde mai complex si mentenanta poate produce costuri; insulatia trebuie realizata cu mai multa grija decat in mod normal deoarece pot exista infiltratii in urma retinerii apei de ploaie.

Consider insa ca dezavantajele sunt mult depasite de beneficiile pe care le aduce un acoperis verde si luand in considerare preocuparea Uniunii Europene cu protectia mediului si masuri ecologiste, cu siguranta la un moment dat in viitor, fiecare tara membra va dispune obligativitatea acestora. De altfel, cine nu isi doreste cheltuieli cat mai mici cu facturile de la utilitati? Acest lucru insa nu inseamna ca in Romania nu s-a facut nimic cu privire la ecologizarea locuintelor. Mall-urile Afi din Ploiesti si Bucuresti sunt un bun exemplu dar si conceptele de case ecologice proiectate de echipe din Romania, cum este Soleta One.

In final, va invitam sa admirati cu noi cateva dintre cele mai cunoscute cladiri cu acoperisuri verzi din lume. In ordine: Biblioteca Publica din Vancouver (Canada), un zgarie-nori din Melbourne denumita Freshwater Place, cladirea Primariei din Toronto, cladirea Trezoreriei din Atena, Gradina Botanica de pe acoperis din Augustenborg (Suedia) si fabrica Ford din Michigan.

123456

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More