Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
6 sfaturi practice pentru chiriasi

6 sfaturi practice pentru chiriasi

Putem afirma cu siguranta ca o preocupare principala in randul tineretului din Cluj din aceasta perioada este gasirea unei chirii rezonabile, din diferite considerente. Unii trebuie sa paraseasca caminele studentesti sau doresc sa aiba siguranta unei locuinte din timp, fara a mai astepta toamna, altii si-au gasit un loc de munca si au nevoie de o locuinta ori considera ca vara reprezinta un moment oportun pentru a se muta intr-o locuinta mai potrivita cerintelor specifice lor. In orice situatie v-ati afla, credem insa ca ati aprecia cateva sfaturi care va vor indruma in directia unei oferte de inchiriere bune.

1.Cel mai important este sa va stabiliti un buget realist: chiria lunara plus cheltuielile de bloc nu ar trebui sa depaseasca jumatate din venitul vostru, cel putin nu cu mult, si aceasta in cel mai rau caz. Este adevarat ca piata chiriilor din Cluj a stabilit un pret destul de ridicat dar nu veti vrea sa ajungeti in situatia in care nu va mai puteti acoperi cheltuielile. O solutie ar fi inchirierea apartamentului /a unei camere din apartamentul dorit cu inca o persoana sau mai multe.

1

2.Alegeti locatia cu grija! Evident, apartamentele centrale sunt de dorit dar in acelasi timp sunt si mai scumpe. Dar daca nu pare o idee atat de rea sa locuiti in cartierul Manastur, veti regreta curand daca locatia firmei pentru care lucrati sau a Facultatii la care studiati, este sa zicem, in cartierul Gheorgheni. Va spun din proprie experienta ca cheltuielile facute pentru transport ar fi acoperit diferenta de pret pentru o chirie mai aproape de locul de munca iar cele 90 de minute (sau mai mult) petrecute pe drum in conditii de trafic pot fi folosite intr-un mod mai util sau mai placut.

2

3.Faceti-va o idee asupra cheltuielilor de bloc! Cum puteti face acest lucru? Simplu. Intrebati proprietarul ce cheltuieli au avut chiriasii anteriori, intrebati consultantul imobiliar cam care ar fi media cheltuielilor intr-un bloc asemanator si aruncati o privire tabelelor cu cheltuieli expuse in holurile de la intrare. Asa puteti vedea si daca exista facturi restante trecute in dreptul apartamentului dorit.

3

4.Negociati! Majoritatea proprietarilor stabilesc un pret nu doar in functie de media pietei pe locatie, compartimentare si utilitati ci si in functie de valoarea pe care o acorda ei personal apartamentului, luand in considerare investitiile facute si riscul care il presupune uneori inchirierea. Totusi sunt dispusi sa negocieze conditiile, macar putin iar daca colaborati cu un consultant imobiliar cu atat mai bine; il puteti insarcina pe acesta sa negocieze in numele vostru. Daca nu, atunci cand negociati luati in vedere care sunt preturile apartamentelor similare de inchiriat din zona, nivelul cheltuielilor de bloc ori puteti propune eventuale reparatii compensate prin scaderea chiriei ori plata in avans a mai multor chirii dupa prima luna. Si nu uitati sa incercati sa produceti o cat mai buna prima impresie.

4

5.Verificati pe cat de bine puteti starea instalatiilor sanitare si electrice, a electrocasnicelor si a mobilierului principal.

5

6.Incheiati un contract inregistrat la Finante! Unii proprietari s-ar putea sa nu fie de acord ori sa ceara un pret de inchiriere mai mare dar nu va lasati convinsi. Contractul va protejeaza de multe potentiale probleme, cum ar fi pierderea garantiei, majorarea peste noapte a chiriei ori evacuarea voastra din locuinta in cel mai inoportun moment. Pe langa contract, va sfatuim sa completati impreuna cu proprietarul si o nota de inventar insotita de un proces verbal de predare si primire, prin care puteti dovedi starea exacta a apartamentului atunci cand l-ati inchiriat si atunci cand ati renuntat la el.

5

Speram ca veti considera aceste sfaturi utile si bineinteles, nu putem incheia acest articol fara a va indemna sa apelati la ajutorul unui consilier imobiliar, care va poate ajuta sa gasiti un apartament cat mai apropiat de dorintele dumneavoastra, care poate negocia in numele dumneavoastra si care va asigura consultanta in completarea contractului de inchiriere si a altor documente. Mult succes!

7

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More