2015 da startul unei noi legislatii in ceea ce priveste consumul de energie
Incepand cu septembrie 2015 va intra in vigoare o noua legislatie europeana privind consumul de energie: Energy related Products Directive (ErP) sau Energy Efficiency Directive. Aceasta presupune o strategie de reducere a consumului de energie prin comercializarea doar a produselor care ating un anumit prag de eficienta energetica. Obiectivele stabilite sunt simplu de memorat: pâna în anul 2020, o reducere de 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, o crestere cu 20% a utilizarii resurselor regenerabile si o scadere cu 20% a consumului de energie la nivel global (20-20-20).
Ce beneficii va aduce implementarea Erp?
In afara de beneficiul clar si anume reducerea poluarii si protejarea mediului, mentionam reducerea importurilor a resurselor naturale deci si a exploatarii lor, precum si aparitia mai multor locuri de munca si a oportunitatilor de afaceri. In ceea ce priveste locurile de munca si noi proiecte antreprenoriale, putem preciza ca acestea vor aparea ca urmare a necesitatii de a crea, produce, comercializa si instala noi produse care sa corespunda cu normele in vigoare. De asemenea si companiile de constructii vor beneficia deoarece tarilor membre li se impune renovarea cladirilor publice in proportie de 3% in scopul eficientizarii consumului de energie.
Care sunt consecintele concrete asupra consumatorului?
-un consum mai redus de energie echivaleaza si cu cheltuieli mai mici , ceea ce bucura pe oricine.
-certificatele energetice, care sunt deja obligatorii atunci cand vinzi sau inchiriezi, vor avea in vedere si noile norme.
-boilerele, centralele termice, aparatele de uz casnic si de iluminat si televizoarele trebuie sa intruneasca un numar de standarde pentru a putea fi clasificate intr-o clasa de la A++++ ( clasa cu cel mai inalt grad de eficienta) la G, ca si in cazul frigiderelor si a congelatoarelor.
-companiile mari sunt obligate sa conduca un audit energetic o data la patru ani.
In concluzie, daca aveti in vedere sa va cumparati noi produse consumatoare de energie sau doriti sa va schimbati instalatia de incalzire, informati-va daca indeplinesc standardele impuse de ErP si in ce clasa se incadreaza. Spre exemplu, in ceea ce priveste centralele termice, Catalin Draguleanu, Country Manager în cadrul Ariston Thermo România declara ca doar centralele în condensare întrunesc aceste criteriile necesare.