Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
2011, un an cu tranzactii in crestere, preturi stabile si interes pentru investitii. Optimismul se pastreaza si in 2012, pe piata office.

2011, un an cu tranzactii in crestere, preturi stabile si interes pentru investitii. Optimismul se pastreaza si in 2012, pe piata office.

Stabilitatea din segmentul imobiliar s-a resimtit, în 2011, si pe piata spatiilor de birouri. Au existat cresteri ale tranzactiilor încheiate, chiar daca acestea au fost timide. Preturile s-au stabilizat dar, poate cel mai important lucru care s-a petrecut a fost faptul ca investitori au început din nou sa se faca simtiti.

Companiile par sa se fi adaptat conditiilor economice si au început sa puna accent pe progres, mai mult decât pe supravietuire, asa cum se întâmpla anii trecuti. Astfel, în loc de renegocieri sau reînnoiri masive ale contractelor, în 2011 s-au încheiat si tranzactii de relocare. Cresterea este mica (5-8% fata de 2010, potrivit unui raport ESOP Consulting), dar este suficienta pentru a marca intrarea într-o alta etapa. Una a dezvoltarii.

„Aceste evolutii au la baza o reluare a miscarii în piata. Daca în 2010 accentul cadea pe reducerea costurilor si conservarea starilor de fapt, fara planuri de expansiune sau dezvoltare a imaginii pe termen apropiat si mediu, în 2011 companiile au început sa manifeste nevoi de spatiu de extindere sau de imagine mai ridicata”, arata Alexandru Petrescu, Managing Partener în cadrul ESOP.

Cel obert 270/365

Astfel, 72% dintre tranzactiile realizate în ultimul an au fost tranzactii de relocare într-un sediu nou (fata de 60% în 2010) În timp ce ponderea tranzactiilor de relocare/reînnoire contracte a scazut în 2011 la 14%, fata de 22% în 2010. De asemenea, s-a înregistrat o crestere de aproximativ 18% a suprafetei medii tranzactionate, de la 1.040 mp în 2010, la aproximativ 1.227 mp în 2011.

Investitorii, din nou interesati de România

Cel mai important semnal primit de piata în anul 2011 a fost faptul ca investitorii încep din nou sa îsi arate interesul fata de România. S-a reluat în piata procesul de înfiintare de companii noi, fie ele locale sau filiale ale unor companii straine. Acest lucru se traduce prin redeschiderea unui canal important de alimentare a cererii. De asemenea, clientii nu mai sunt interesati exclusiv de cel mai mic pret.

„Daca în 2010, criteriul determinant în alegerea sediului a fost chiria (implicit nivelul cel mai scazut al acesteia), preferintele chiriasilor în 2011 s-au mutat pe spatiile care au oferit un raport calitate/pret cât mai avantajos”, arata raportul ESOP.

În acest context, în 2011 am asistat la o reducere a stocului de spatii cu raport calitate/pret avantajos, semnificativ mai accentuat în a doua parte a anului si în special pe segmentul spatiilor în vile. Practic, vilele pretabile pentru birouri au devenit tot mai rare în piata, aspect ce a condus la o crestere a pretului mediu de tranzactionare cu aproximativ 11,38%, de la 8,52 euro/mp în 2010, la 9,49 euro/mp în 2011.

Cea mai mare problema a momentului: lipsa constructiilor noi

În 2011, s-au livrat 130.000 mp de birouri. Adica mai putin de jumatate dintre spatiile livrate la nivelul anului 2010 (270.000 mp). Speriati, investitorii voiau doar sa vânda, apoi sa vada cum evolueaza lucrurile din punct de vedere economic si, în functie de acest criteriu, sa reînceapa constructia. Astfel, anul 2012 este condamnat la tranzactii putine, mai ales ca numarul spatiilor care sunt pe placul clientilor, în acest moment, este mic, în ciuda stocului mare existent în piata. La fel ca si în segmentul rezidential, cladirile construite pentru nevoile anului 2007 sunt complet nevandabile.

Chiriile se pastreaza stabile

2011 a fost un an al unei relative stabilizari a preturilor, considera reprezentantii ESOP. Desi în zonele semi-centrale sau în spatii de birouri de calitate scazuta, chiriile au înregistrat si anul acesta reduceri de pret, per ansamblu la nivelul pietei chiria s-a mentinut la un nivel relativ constant. Cea mai mare parte a stocului de spatii de birouri s-a aflat în marja de pret de 11-15 euro/mp, mai exact aproximativ 43% dintre spatii, în cursul trimestrului patru.

Rata de ocupare a crescut

De asemenea, rata de ocupare a cladirilor a crescut. Astfel, spatiile vacante din cladirile de birouri au scazut de la 20-23% în 2010, la 17-18% în 2011. În termeni reali, în zonele centrale, spatiile vacante sunt de aproximativ 10-12%, si vor continua sa scada în 2012, în conditiile în care nu vom asista la livrari semnificative de

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More